Сторінки

20110211

Єгипетський тріумф

Календар революції у Єгипті

25 січня — перші антиурядові протести.

28 січня — вуличні сутички, внаслідок яких гине щонайменше п’ятеро осіб. Президент Хосні Мубарак відправляє уряд у відставку, обіцяє реформи і запевняє, що не піде у відставку. У Каїрі, Александрії і Суеці запроваджується комендантський час, якого демонстранти не дотримуються.

29 січня — Мубарак призначає на посаду першого в історії віцепрезидента — шефа розвідки Омара Сулеймана. Упродовж наступних двох днів у протестах загинуло 74 особи.

1 лютого — у найбільш велелюдному протесті на площі Тахрір брали участь чверть мільйона людей. Президент Мубарак запевняє, що покине посаду після вересневих виборів, а не раніше, щоб у законний спосіб передати владу. Протестуючі домагаються його негайної відставки. 

2—3 лютого — жорстокі сутички між противниками і прихильниками президента Мубарака, які з’явилися на площі Тахрір.

5 лютого — іде у відставку керівництво урядової народно-демократичної партії, у тому числі син президента Ґамаль Мубарак, якого вважали потенційним претендентом на посаду президента.

10 лютого — політики і військові очікують, що президент піде у відставку, але Мубарак у телевізійному зверненні до народу повторює, що залишиться до вересня.



11 лютого — на вісімнадцятий день протестів віцепрезидент Сулейман інформує, що Мубарак пішов у відставку і передав владу військовим. На вулицях столиці два мільйони єгиптян святкують перемогу

________________________________
Джерело: Gazeta WyborczaPublic Intelligence

2 коментарі: