Сторінки

20110215

Справжні фальшиві яйця

Справжні китайські фальшиві курячі яйця 

Наприкінці липня минулого року урядова газета «Нью лайт оф М'янма» офіційно оголосила читачам, що більша частина курячих яєць, що надходять у продаж — фальшиві. М'янма, вона ж Бірма, отримала від Китаю пільговий кредит з тією умовою, що Бірма, вона ж М'янма витратить цей кредит виключно на китайські ж товари. У тому числі і на яйця. У Бірмі і до того вже давно ходили чутки, що в магазинах і на ринках курячі яйця підроблені, кукурудзяні зерна зроблені із суміші борошна, желатину і целюлози, а мелений перець змішаний порівну з порошком із тієї ж целюлози.

Бірманські, вони ж м'янмські медики опублікували частину свого звіту про експертизу отриманих з торгових точок курячих яєць. Зі звіту бірманські покупці дізналися, що значна частина цих яєць — підроблені. Склад підроблених яєць м'янмські експерти визначити не змогли, написавши щось на зразок того, що, мовляв, присутні неідентифіковані порошки та рідини, полюс, бензойна кислота.

При цьому, зрозуміло, влада заспокоїла мешканців, що, мовляв, зробить усе можливе і неможливе, щоб вилучити бензойні яйця з обігу і не допустити подальшого їх потрапляння на прилавки.

Жителі ж, як водиться, владі не повірили і перевіряють яйця як кому на думку спаде — на запах, на звук, на дотик і просто навмання.
У деяких інших країнах про фальшиві яйцях пишуть уже не один і не два роки. А в червні 2010 року експерти ретельно і детально досліджували їх хімічний склад, а деякі видання навіть показали і описали технологію виготовлення фальшивих курячих яєць.
З урахуванням цін на хімічні компоненти, з яких спритні китайські алхіміки ліплять целюлозні «курячі яйця першої категорії» і порівнявши їх з ціною натуральних яєць, отримуємо різницю в шістсот відсотків на користь штучних. Тобто економічний стимул у наявності. А якщо врахувати, що маленька китайська «майстерня з виготовлення яєць» випускає в день по тисячі таких виробів, ясно, що займатися цим дуже навіть вигідно.

Нижче даю розповідь однієї такої китайської «несучки», взятий з сайту daokedao.ru
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Днями я виявив в китайському інтернеті розповідь китайця, який працював у конторі з виробництва штучних яєць. Він повідомляє, як їх роблять і наскільки це вигідно. Як стверджує китаєць, технологія виробництва штучних яєць сягнула такої досконалості, що за зовнішнім виглядом розрізнити їх від справжніх досить складно.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Для їх виробництва використовуються наступні компоненти. Для шкаралупи використовується вуглекислий кальцій, для жовтка і білка - альгінат калію, калієлюмінієвий галун, желатин, харчовий хлорид кальцію і пігмент.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Спочатку розчиняємо вуглекислий калій в теплій воді, отримуючи білковоподібну масу. Потім, помішуючи, додаємо в неї желатин, бензойну кислоту, галун. Отримана суміш буде замінювати білок. Для жовтка використовується ця ж суміш, але з додаванням лимонної кислоти і жовтого пігменту.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца

Жовткова суміш заливається у спеціальну форму і поміщається в розчин вуглекислого калію. У результаті реакції на поверхні жовтка утворюється плівка. Щоб жовток прийняв кулястий вигляд, його треба рівномірно обробити розчином, струшуючи форму. Коли поверхня жовтка достатньо затвердіє, жовток залишають в розчині на годину. Потім виймають, обмивають водою і підсушують.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Отриманий жовток поміщається у форму для білка, заливається білковою сумішшю, і занурюючи в розчин вуглекислого калію, створюється вже готове яйце, яке залишається покрити шкаралупою.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Для цього за допомогою спеціальної нитки яйце кілька разів занурюють у розчин з парафіну, гіпсового порошку і вуглекислого кальцію, який після висихання утворює шкаралупу.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Основні відмінності штучного яйця від натурального:
1. Шкаралупа трохи більш блискуча і шорстка. Але відмінності досить незначні, тому за зовнішнім виглядом визначити штучне яйце непросто.
2. Білок і жовток розбитого штучного яйця через деякий час утворюють однорідну масу, тому що зроблені з одного матеріалу.
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Один кілограм натуральних яєць коштує шість з половиною юанів. А на виробництво кілограма штучних витрачається 55 феней (0,55 юаня). Лавка, в якій працював китаєць, робила в день тисячу яєць, маючи з них чистий прибуток понад сто юанів (10 CNY = 12.0597 UAH).
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Настоящие китайские фальшивые куриные яйца
Ще одне фотосвідчення китайського очевидця про реальність існування фальшивих курячих яєць. Виробництво їх стає все досконалішою як по мімікрії під справжні яйця, так і за собівартістю, яка складає 25% від магазинної ціни. Не маючи жодної харчовою цінності, фальшиві яйця несуть серйозну небезпеку здоров'ю, бо мають у собі шкідливі хімічні речовини. Наведені нижче фотографії свідчать, що розбите фальшиве яйце дуже схоже на справжнє, але його жовток має більш міцну оболонку, тому без зусиль утримується пальцями рук. В іншому ж відмінностей практично немає. Якщо жовток розбити, то за зовнішнім виглядом він не відрізняється від справжнього. Шкаралупа також зроблена вельми майстерно, присутня навіть повітряна мембрана в нижній її частині. Зварене яйце відрізнити від справжнього практично неможливо.

Ось як відбувається рукотворний процес створення яєць:

______________________________

Джерело: Pepsimist

1 коментар:

  1. Анонім08.03.13, 10:18

    Нeya i'm for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

    My site - www.jzip.com

    ВідповістиВидалити