Сторінки

20110211

Небезпека від коротких лінків


СКОРОЧЕНІ ЛІНКИ МОЖУТЬ БУТИ НЕБЕЗПЕЧНИМИ



Обмеження кількості символів у повідомленні, які встановлює фейсбук (400) і твітер (140), змушують користувачів удаватись до сервісів скорочення інтернет-адрес (URL shortening).

 Ви можете вставити посилання на зразок http://osvita.telekritika.ua/material/mozhlivo-pevniy-grupi-zavzyatih-lyudey-treba-poletiti-na-misyac-chi-na-mars у віконце, натиснути кнопку «скоротити» й відразу отримати короткий замінник - http://bit.ly/gIHk6n, що веде до тієї самої сторінки. Серед відомих скорочувачів – http://bit.ly,http://is.gd,  http://tinyurl.com/ і, звісно ж, сервіс від усюдисущої Google - http://goo.gl/.
  
Та, як попереджає компанія-виробник антивірусних програм Eset, слід добре подумати, перш ніж клікати на такий скорочений лінк. Адже, на відміну від звичайної адреси, яка несе певну інформацію (наприклад, неважко здогадатися, що адресаhttp://www.site.com/library/books/shakespeare.html веде до творів Шекспіра,http://www.page.org/pages/faq.php - до сторінки поширених запитань і відповідей, а сайтhttp://spam.org/virus/trojan.htm взагалі відкривати не варто), короткий лінк не повідомляє користувачеві нічого, поки той на нього не натисне.

Цим користуються кібер-зловмисники, присилаючи короткі лінки користувачам від імені їхніх друзів, чиї облікові записи у пошті чи соціальних мережах друзів удалося зламати, часто навіть непомітно для жертви. Отримавши від товариша повідомлення «ха-ха, подивись, як смішноhttp://bіt.ly/03msd53», людина натискає на посилання без вагань – і ось уже на її моніторі невпинно відкриваються вікна із спамом і порносайтами, або й вірусами, які не здолаєш без перевстановлення операційної системи. За повідомленням Eset, деколи коротке посилання веде на начебто невинну сторінку, яка навіть містить цікавий контент, а звідти без відома користувача перекидає його на заражений сайт.

Втім, обережність не означає необхідності повністю відмовитись від скорочених лінків. Деякі браузери пропонують опцію перегляду сторінки, на яку веде посилання, без її відкриття. Є також «безпечні» сервіси скорочення на зразок http://surl.co.uk, які при спробі відкрити короткий лінк спершу демонструють повну адресу сторінки й перепитують користувача, чи справді він хоче її відкрити. Зрештою, не слід забувати про антивіруси, здатні перекрити доступ на небезпечну сторінку.
________________________________________ 

2 коментарі:

  1. Анонім29.01.13, 15:30

    Hello, I enjoy reading through your post. I like
    to write a little comment to support you.
    Also visit my weblog : jersey shop green bay

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім21.03.13, 02:25

    Heya i am for the first time here. I came across this board and I to find It really
    helpful & it helped me out much. I'm hoping to offer something back and aid others like you helped me.

    Feel free to surf to my weblog - verizon iphone 5 features

    ВідповістиВидалити