Сторінки

20110207

Нами править ворог


Автор — Сергій Жадан

Спротив чинному режиму перетворюється на обов‘язок, стверджує письменник Сергій Жадан у статті в німецькому виданні Der Tagesspiegel. На його думку, українці повинні захищати досягнення 19 років незалежності від «ним же обраної ворожої державної влади».

«Рік тільки почався, але спротив правлінню Віктора Януковича вже знову набуває розмаху», – пише Сергій Жадан. 17 січня перед адміністрацією президента, зазначає автор статті, відбулася одна із організованих правозахисними організаціями демонстрацій проти переслідування лідерів протестів підприємців. Ті у листопаді, нагадує Сергій Жадан, виступали проти нового податкового законодавства і влада жорстко розправилася з протестувальниками, знісши наметове містечко на Майдані.

«Невдоволення українців відтоді тільки зросло – а рішучість і надалі чинити опір зламати не вдалося», – зазначає автор статті. При цьому політичні питання свідомо відсуваються на другий план. Наголос робиться на соціально-економічних проблемах, оскільки розпорошена опозиція прекрасно усвідомлює неможливість мобілізувати когось за ту чи іншу партію через дискредитацію всіх політичних сил. «Українці не бажають більше підтримувати вчорашніх вождів», – пише Сергій Жадан.

Поліцейські заходи влади протягом останніх місяців демонструють відсутність у Януковича бажання до порозуміння та розпалюють протестні настрої, а виклики на допити Юлії Тимошенко знову надають їй можливість використовувати їх, зазначає автор статті.

«Після року президентства Янукович і його Партія регіонів тепер змушені діяти», – йдеться у статті. Їм уже не повірять, якщо всі недоліки вони перекладатимуть на попередників. Але нова команда не досягла нічого суттєвого – хіба що посилила створену за російським зразком «вертикаль влади» вихідцями з Донецька. Тим часом обіцяні реформи – все більше під питанням, а адміністративна реформа перетворилася на кадрову карусель, коли структури спочатку ліквідовують, а потім відновлюють – але вже напхані виключно людьми Януковича, зазначає автор статті.

Зовнішня політика нового уряду теж викликає недовіру, особливо сумнівними видаються Харківські угоди. Як приклади такої політики автор також наводить нерішучість України щодо участі в церемонії вручення Нобелівської премії миру та привітання Віктора Януковича на адресу Аляксандра Лукашенки з перемогою на виборах.

«Такий дрейф у пострадянсько-тоталітарне поле може тільки посилити протести», – пише Сергій Жадан. І навіть якщо раніше частина населення сприймала Януковича не критично, то сьогодні «спротив став громадянським обов‘язком». «Наприклад, представники культури та мистецтва зі зневагою сприймають будь-яку співпрацю з чинними можновладцями як прояв колабораціонізму», – зазначає автор.

Йдеться також про гуманітарні та церковні справи, питання історії та мови, чиниться тиск на ЗМІ, утискається свобода слова, а урядові посади обіймають суперечливі постаті на кшталт Дмитра Табачника, якого багато хто вважає ворогом України. «На двадцятому році незалежності українське суспільство раптом зіткнулося з ситуацією, коли змушене боронити досягнення попередніх 19 років від ним же обраної ворожої державної влади», – висновує автор статті.
_____________________________________
Джерело: Der Tagesspiegel, переклад inoZMI

Немає коментарів:

Дописати коментар