Сторінки

20110202

Свиням не до харакірі, свині жруть г..но!

Олександр Северин: "Черговий шанс для правих" чи самоупослідження?

Є боротьба за волю України,

Все інше то велике мискоборство

Ліна Костенко


Є така партія – УНП. Помірно (тобто наскільки це можливо за умов нескінчених поразок правих) заслужена і особисто мені раніше симпатична – настільки, що я навіть колись за неї, здається, голосував.
І, за відсутности альтернативи, можливо голосував би надалі. Слівце "би", котре переводить це у площину непевної і невдячної якбитології тут з'явилося, щоправда, не сьогодні, оскільки на чолі УНП вже давно стоїть пан Юрій Костенко, постать котрого особливого електорального піднесення у мене не викликає. Нічого особистого – кожен, хто не згоден, може звернутися до показників українських народників на виборах. 

Поза цією прикрою обставиною, жодних претензій до пана Костенка у мене не було, адже хто стоїть на чолі певної партії – справа передусім самих партійців і якщо вони вже багато років вважають, що він володіє якимись особливими талантами чи то можливостями, недосяжними ні для кого іншого – їхнє право.
Проте неприємно, коли суспільною думкою намагаються зманіпулювати, а якось по-іншому кваліфікувати мету свіжого тексту пана Костенка під зворушливою назвою "Зміни до Конституції – це черговий шанс для правих"1, що вміщений на блозі керівника УНП – і хотілось би (див.вище про колишні сентименти до цієї партії), та не бачу підстав. 

"Українська народна партія голосувала сьогодні за внесення змін до Конституції, щоб врегулювати правові колізії, пов'язані з терміном повноважень діючих органів влади, а також в найближчій перспективі сприяти зміні виборчого законодавства для стимулювання до змагань за владні повноваження ідеологічних політичних сил" – переконує нас пан Костенко. Але чомусь мені виглядає, що насамперед він переконує сам себе.

"Парламент мав врегулювати правові проблеми", пише він: "ВРУ обиралася, згідно конституційної реформи 2004 року, на 5 років. Однак, поновлення Конституції 1996 року, яка передбачала 4-річний термін повноважень українського парламенту, призвело до правової колізії. Приміром, розходження в термінах виборів стосувалося не лише Верховної Ради України, а й Президента та місцевих органів самоврядування, що призводило до правового безладу в державі".

Залишаючи осторонь те, що йменувати теперішній Верхосовєт "парламентом" значить надзвичайно і безпідставно йому лестити, поговоримо про "колізії", а вірніше про їхню цілковиту відсутність.

За чинною, не спотвореною здохлою "політреформою" Конституцією України:

а) "Чергові вибори до Верховної Ради України відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради України" (частина перша ст.77) – отже, враховуючи те, що народні депутати України ВРУ шостого скликання набули своїх повноважень 23 листопада 2007 року, мають відбутися в останню неділю березня 2011 року, тобто 27 березня 2011 року.

б) "Органи законодавчої <…> влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України" (частина друга ст.6), "Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України" (частина друга ст.19).

в) "<…>народні депутати України складають перед Верховною Радою України таку присягу: "Присягаю додержуватися Конституції України та законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників" (стаття 79).

Жодна норма Основного (чи якогось іншого) закону не надає депутатам певного скликання продовжувати собі (і, відповідно, "своїй" ВРУ) строк повноважень. Більш того, згідно зі ст.3 обов'язкового для України Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Європейської конвенції з прав людини) "Високі Договірні Сторони зобов'язуються проводити вільні вибори з розумною періодичністю"– не треба бути генієм конституціоналізму, щоби визнати, що розумна періодичність – у слідуванні імперативній нормі Конституції, а не у примхах мандатоносців.

Принагідно варто спростувати ще одну тезу, котру наводять на "обгрунтування", мовляв, зміни строку проведення виборів потребує воля виборців, котрі обирали (за життя"політреформи") цих депутатів (і Януковича) на п'ять, а не на чотири роки. Як і часто густо – маніпуляція.

По-перше, обирали, але зовсім з іншими повноваженнями.

По-друге, не лічить "ідеологічним політичним силам" широко заплющувати очі на жалюгідний рейтинг цієї ВРУ та на очевидне бажання їхніх власних виборців викинути цю ВРУ на помийку.

По-третє, якщо ти вже назвався демократом чи то прихильником правової держави – виконуй чинну Конституцію (див.вище).

Тож нардепи-уенпісти не мали б вигадувати "колізії" і надалі ними перейматися, натомість мали б разом з усіма колегами виконувати чинні норми Конституції і йти на виборі 27.03.11. Але не схотіли.

Напевно, не схотіли саме тому, що, як промовисто свідчить пан Костенко, "в УНП, окрім чисто правових, були також і політичні мотиви при підтримці змін до Конституції". У цьому нема сумнівів, проте є сумніви, які саме політичні мотиви. 
За версією пана Костенка, ті мотиви полягають у тому, що за відсутности нового виборчого законодавства, або ж у разі запровадження "змішаної" системи виборів,"патріотичні політичні сили <…> могли бути повністю відкинуті від впливів на державну політику", чого (впливу) можна досягти "лише через об''єднання правих політичних партій, які зможуть, нарешті, стати конкурентоспроможною політичною силою<…>, а відтак в наступному парламенті суттєво посили український національній інтерес".

На цьому зворушливому місці хочеться спитати автора, перепрошую, а що, зараз"патріотичні політичні сили" від "впливів на державну політику" не відкинуті? І звідки він узяв, що регіональні пацани (і примкнулі до них підпацанники) збираються зважати на його з колегами думку при прийнятті нового виборчого законодавства? І, зрештою, не факт, що якщо автоматично з'єднаються "дві каліки, три чуми", то у наступній Верхораді від цього суттєво посилиться український інтерес. Якщо тільки не вважати таким інтересом бажання особистого сидіння у депутатському кріслі, адже по-іншому вже і не пригадати як…

Тому існує альтернативна версія "політичних мотивів" ну дуже "опозиційних" нардепів, які підтримали капость 01.02.11: дуже хочеться бути нардепами якомога довше, і бажано – знову. Врешті, як пам'ятаємо, на крайній випадок є авторитетна у певних колах думка, що "вибори – злочин проти народу" і відповідна практика.

Відтак, читаючи пояснення головного уенпіста, можна уявити, що йому і вправді соромно (звідси цей автотренінг), але тут принагідно згадується одна з фінальних сцен "Останнього самураю": придворному чиновнику, котрий каже про те, що його осоромили, імператор подає меча зі словами шттибу "ну, якщо вже ваша ганьба є настільки нестерпною…", натякаючи на гаракірі. Вже здійснивши де-факто політичне самогубство, не варто намагатися подати це шляхетною перемогою. При цьому я геть не заперечую можливости того, що УНП, а ще ймовірніше – особисто Костенко з групою товаришів знову опиниться у складі ВРУ, от тільки не треба вже про "ідеологічну політичну силу". Бо трохи комічно. 

Все це, ясна справа, стосується не лише депутатів від УНП, а всіх гамузом"опозиціонерів", які голосувати за регіональні зміни до Конституції: як на мене, список2тих, хто голосував "за", має стати таким собі проскрипційним списком виборця – жоден з персонажів не заслуговує на наш голос "за", оскільки це некомільфо, а кажучи більш зрозумілою декому пацанською мовою – "западло".
Втім, всі задіяні у неподобстві персонажі ще мають право на заключне слово, тобто дію – подання до Конституційного Суду з мотивів порушення процедури3. А нє, як кажуть у Галичині – то нє.

Олександр Северин, к.ю.н.,

*****

Примітки:

1 http://blogs.pravda.com.ua/authors/kostenko/4d48242331cc0/add_ok/#form 

2 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/g_frack_list_n?ident=17840&krit=66 з поправкою на, виглядає, переконливе твердження Ар'єва, що він не голосувавhttp://www.unian.net/ukr/news/news-419156.html . За обуренням депутата хочеться далі побачити наполегливі звернення до Генпрокуратури – і його, і всіх інших хто вважає так саме.

3Рішення Конституційного Суду України №11-рп від 07.07.98 є прецедентом: "Положення частини другої статті 84 Конституції України треба розуміти так, що рішення Верховної Ради України, зокрема закони, постанови, інші акти, а також рішення Верховної Ради України щодо прийняття (відхилення) постатейно законопроектів, поправок до них приймаються лише на пленарному засіданні Верховної Ради України за умови особистої участі народних депутатів України в голосуванні та набрання встановленої Конституцією України, законом про регламент Верховної Ради України кількості голосів на їх підтримку.

Положення частини третьої статті 84 Конституції України щодо здійснення народним депутатом України голосування на засіданнях Верховної Ради України означає його безпосереднє волевиявлення незалежно від способу голосування, тобто народний депутат України не має права голосувати за інших народних депутатів України на засіданнях Верховної Ради України. 

Порушення встановленої Конституцією України процедури ухвалення законів та інших правових актів Верховною Радою України є підставою для визнання їх НЕКОНСТИТУЦІЙНИМИ (частина перша статті 152 Конституції України)"


Прошу це вважати гуманітарною допомогою для обурених депутатів.

 _________________________________
Джерело: Майдан

17 коментарів:

  1. Анонім01.12.12, 20:29

    Quality articles or reviews is the key to invite the
    people to pay a quick visit the web site, that's what this website is providing.
    Feel free to visit my web site - drum tobacco

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім05.12.12, 21:45

    Terrific work! This is the type of info that are supposed to be shared across
    the net. Shame on Google for not positioning this publish
    higher! Come on over and seek advice from my site .
    Thank you =)
    Feel free to surf my web page - skin bleaching

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім05.12.12, 22:00

    Usually I do not read article on blogs, however I would like
    to say that this write-up very pressured me to take a look at and do
    so! Your writing taste has been surprised
    me. Thank you, quite nice post.
    My site : get rid of man boobs

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім13.12.12, 06:36

    Amazing! This blog looks just like my old one! It's on a entirely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!
    my website: amphora tobacco

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім13.12.12, 08:18

    I just like the valuable info you provide to your articles.
    I will bookmark your weblog and test again right here
    regularly. I am fairly sure I will be told lots of
    new stuff proper here! Good luck for the next!
    Look into my website : amber leaf tobacco

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім14.12.12, 19:45

    Great post. I used to be checking continuously this blog
    and I'm inspired! Extremely helpful info particularly the remaining part :) I deal with such info a lot. I was seeking this certain information for a very lengthy time. Thank you and best of luck.
    Here is my blog post ... golden virginia tobacco

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім15.12.12, 10:12

    Wonderful work! That is the kind of information that should be shared around the web.
    Shame on the search engines for no longer positioning this publish higher!

    Come on over and discuss with my website . Thank you =)
    Here is my page : erinmore mixture

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім17.12.12, 05:32

    Very good information. Lucky me I found your site by chance (stumbleupon).
    I've saved it for later!
    Feel free to surf my webpage how to get rid of acne on your back

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім25.01.13, 10:50

    It іs important to сonѕideг heг" you don't understand as much as you contact your lawyer as they are a lot of sitting and waiting. Go to their relationship, consider why the Traffic attorney Seattle Blog is here to help any students while at the hospital. One of the riots, Grieve agreed that you're comfortable with that person. If you've already spent 644 days on house arrest it is going on. Without valid photo ID would be. A Colorado bankruptcy attorney Atlanta has the duty to represent your best interest.

    Feel free to visit my web blog; m-te.com
    My website :: Look Here

    ВідповістиВидалити
  10. Анонім30.01.13, 05:16

    imp source

    Here is my website: leads for lawyers
    Feel free to surf my site lawyer lead generation

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім02.02.13, 02:21

    Being over-weight, are you have Nerve Pain can tell when their
    scheduling is limited to the environment, and you will also
    pull slightly forward, in this world simply to get up from inactivity.

    Many people experience lower back ache other than rowing.


    My web-site ... back pain clinic Stiles
    Also visit my web-site ... back pain clinic Stiles

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім02.02.13, 07:22

    Having said that, at one time arthritis sets into the
    Liberate Reappraisal will help you to distinguish whether carpal tunnel Release is
    Cozenage or a Genuine. Of course of study, if you acknowledge your carpal tunnels you because
    of buttoned-down treatment, including aristocratical exercises,
    techniques to trim down annoyance and inflaming, and modifying
    day-after-day activities. This force per unit area is meant to hasten which
    confiscate the muscles to the ivory is called tendonitis.
    I played out a just cover of metre scrubbing therapeutic believed too unproblematic to
    run. This is put your thumb in the midsection of the radiocarpal joint.


    Also visit my weblog; cuyahoga Falls carpal tunnel Treatment
    My web site ... Cuyahoga Falls carpal tunnel treatment

    ВідповістиВидалити
  13. Анонім19.02.13, 15:37

    We're a bunch of volunteers and opening a brand new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have performed an impressive activity and our entire neighborhood shall be grateful to you.

    Also visit my page: ringing in ears treatment

    ВідповістиВидалити
  14. Анонім21.02.13, 10:44

    Hеy just ωanted tо give yοu а quiсk
    hеads up. The words іn your content seem to be running off the scгeen іn Internet eхploгeг.
    I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to let you knoω.
    The design look greаt thοugh! Hopе
    you get the problem fixed soon. Kudos

    Herе is my web page: please click the following internet site

    ВідповістиВидалити
  15. Анонім27.02.13, 07:40

    Appreciating the time and effort you put into your site and in depth information you
    present. It's great to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed material.
    Great read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google
    account.

    My website :: bankruptcy in florida

    ВідповістиВидалити
  16. Анонім07.04.13, 20:58

    It's remarkable to visit this web page and reading the views of all colleagues regarding this post, while I am also keen of getting know-how.

    Here is my web blog ... payday loans

    ВідповістиВидалити
  17. Анонім08.06.13, 16:02

    Hey! I could have sworn I've been to this site before but after checking through some of the post I realized it's new to me.
    Anyways, I'm definitely happy I found it and I'll be bookmarking and checking back often!


    My web-site - anti cellulite treatment

    ВідповістиВидалити