Сторінки

20101209

Julian Assange



Що я на цей момент думаю про Есанджа:

Автор — iozhikov

1. Головною темою стало вже не витікання документів і не їх зміст, а поведінка керівництва США по боротьбі з Вікіліксом і Есанджем. Уряд США натиснув на фірми в Америці і за кордоном, в т.ч. на гігантські фірми типу Мастеркард і на швейцарський банк. Також, імовірно, натиснули на поліцію Швеції. Політики з опозиційної партії закликають знищити Есанджа як терориста. Також були заяви розібратися з газетами (газети все ще друкують ці матеріали). Питання в тому, куди піде Америка, чи злетить вона в якусь яму, як сталося після 9.11. Можна же ж спробувати ввести повну цензуру інтернета, чому ні? Поки що, здається, до цього далеко, та й газети вільно виходять.

2. Поки що уряд США програє, а рух на підтримку вікілікз виграє. Деякі кроки явно безглузді (як закриття хостингів і доменних імен), бо привели тільки до появи дзеркал і більшої популярності всієї справи. Іде, кажуть, ДДОС-війна між хакерами, які підтримують Есанджа, і американським урядом.

3. Звичайно, публікація цих телеграм зашкодила американській дипломатії. З цим сперечатись важко, хоча є популярна лінія - закликати до нової, відкритої дипломатії і т.п. Коли ще буде нова дипломатія, а інтереси США (і, що важливо, їх друзів і союзників, серед яких багато хороших людей) вже зараз підірвані. Хоча, кажуть, держдепартаменту пропонували взяти і редагувати телеграми, щоб постирати цінні прізвища. З третього боку, що ж вікілікс так довго редагував і в чому полягає їхня "підготовка" документів, якщо вони вивалили купу такого, що не треба було публікувати?

4. Але свобода слова важливіша за інтереси дипломатії. Свобода в самих США має бути важливіша для американців, ніж успіх тої чи тої махінації за кордоном. В перспективі це вигідно для всіх, бо дотримання принципів є маяком і еталоном. І навпаки, топтання свобод в Америці дає моральний і риторичний "дозвіл" робити в диктаторських країнах те саме в більших масштабах.

5. Є цікаві питання, як такі проблеми мають в ідеалі розв'язуватись. Тобто чи є щось, чого публікувати не можна; хто це має визначати, коли традиційна ієрархія підривається самою технологією; що буде, коли вся інформація в світі буде прозора і т.п. А ще є питання, як теоретично можна впевнитися в достовірності інформації і т.п.

_________________________________________________________
Джерело: Youtube, Ситуація людства

1 коментар: