Сторінки

20101212

Про Джуліана Ассанжа та Wikileaks

Автор — Tajuddin

Джуліан Ассанж, засновник спірного інтернет-проекту WikiLeaks, всього за кілька днів став глобальною суперзіркою, чия популярність досягла рівня найбільш відомих політиків, акторів і музикантів. Хакер в минулому і борець за свободу інформації в даний час Ассанж ідеально підходить для звання "Людина року", яке хоче йому присудити журнал Time.


Джуліан Ассанж був досить хороший хакер (нік — Mendax), автор книги про комп'ютерний андеґраунд, на початку 90-х переслідується австралійською владою за зламання комп’ютерних мереж.


Одна з адрес електронної пошти Ассанжа — me@iq.org. Архів темм, що він написав до своєї всесвітньої слави, знаходиться за тією ж адресою, що й пошта.


Сайт Wikileaks, що перекладається як "витік інформації + вікі", в даний час не має ніякого відношення до вікі, але повністю присвячений витоку. Ассанж ще у 2006 році представив Wikileaks на Всесвітньому соціальному форумі у Бразилії (лівий анти-Давос). Він тоді сказав, що сайт має в розпорядженні 1 мільйон секретних документів з різних країн світу і закликав редакторів добровольців допомогти упорядкувати їх за принципом Вікіпедії.


Один із засновників Wikipedia, Ларрі Сенгер, назвав Ассанжа ворогом американського народу.


Ряд впливових політиків закликав республіканців знищити Джуліан Ассанжа як терориста без суду. Сара Пейлін назвала його "ворожим агентом, який має на руках кров невинних жертв".


Дипломатична школа Колумбійського університету попередила своїх студентів, що цитати і посилання на матеріали Wikileaks можуть поставити під загрозу їхню кар'єру у США.


Найкраще, що може зробити Київський інститут міжнародних відносин — відкрити спеціальний курс з вивчення "Keyblgeyta - 200000 телеграм з американських посольств у різних країнах світу". Навіть може бути, що якийсь неписьменний дипломатичний представник України, які в основному за гроші купують посади, візьме з цього урок на тему: як підготувати коротке і чітке донесення у Київ. Всі інші уроки можуть бути скасовані в КІМВ, адже вони все ще мають мало спільного з глобальною дипломатією.


Сенатора Рон Пол заявив, що свободу слова ставить вище, ніж національну безпеку.


Джуліан Ассанж Інтерполом оголошений в міжнародний розшук на прохання Швеції за звинуваченням у згвалтуванні. Після сексу за взаємною згодою, жертви протягом декількох днів після інциденту, пишуть скарги на Ассанжа, що він відмовився користуватись презервативом. Згідно з шведським законодавством це вважається сексуальним насильством. За цим звинуваченням Ассанжа заарештував британський Скотланд-Ярд. На фото: Джуліан Ассанж всередині автомобіля оточений поліцією в Лондоні.


Минулого тижня, впали акції кількох великих компаній на Уолл-стріт. Наприклад, Банк Америки втратив 10% після того, як Ассанж оголосив свою наступна мета.


Ассанж є ініціатором "рай для свободи слова" — спеціальної системи законів, які будуть прийняті в Ісландії. Це дозволить ЗМІ зареєструвати офіси в цій країні, щоб стати під захист її законів та не боятися судових переслідувань за свої публікації в інших країнах.


Пролунали заклики до Ассанжа відійти в сторону, щоб не завдати шкоди Wikileaks. На фото: активіст адвокатів підтримки Джуліана Ассанжа.


Восени 2010 року на Wikileaks опубліковано найбільш докладний опис історії війни ("іракського досьє") — більш 400000 сторінок записів з місця бойових дій. Серед іншого, в них мова йде про більш ніж 15 000 випадків загибелі цивільних осіб, раніше не відомих. На фото: гра іракських дітей.


Завдяки Wikileaks, ми отримали можливість побачитиусю силу дипломатії в світі. На фото: машина з творцем сайту WikiLeaks біля будівлі суду після засідання.


Завдяки Wikileaks, ми отримали докази від третіх сторін, якою важливою для Росії є українська історія, та як багато зусиль докладалося для применшення масштабів голоду. На фото: кадр із документального фільму про голод.


Державний департамент США два місяці тому у відповідь на пропозицію Ассанжа відмовив допомогти змінити телеграми для видалення з них імен людей, які можуть бути звинувачені у таємних у зв'язках з американськими дипломатами.


Замість цього, уряд США розпочав фактично тотальну війни проти Wikileaks. На даний момент Wikileaks відмовились надавати послуги: компанії Amazon, Mastercard, Visa, платіжна система PayPal, швейцарський Поштовий банк. Останні дві установи заморозили 100 тисяч євро пожертв, зібраних для Ассанжа на допомогу і підтримку сервера Wikileaks. На фото: протестуючий проти арешту Ассанжа одягнув маску з його зображенням.


На підтримку Ассанжа і Wikileaks виступили хакери з сайту 4chan. Вони вже оголосили про свій намір покарати PayPal за ганебну поведінку. Незадовго після цього на сайт системи було скоєно напад. Атака була здійснена також на сайти шведської прокуратури і Поштового банку, платіжної системи PayPal.


Wikileaks втратив свій домен Wikileaks.org. Це сталося після того, як компанія EasyDNS відключила його зі своєї бази даних, посилаючись на потужні DDoS атаки на своїх серверах, від яких могли постраждати інші клієнти. Становище врятували Twitter і FaceBook — нова IP-адреса та сайти-дзеркала Wikileaks були передані в соціальні мережі в режимі реального часу з рук в руки. З чуток на даний момент є тиск на керівництво Twitter’а і Facebook, щоб припинити поширення інформації з Wikileaks.


Facebook повідомив, що не вбачає на сторінках Wikileaks з 1000000 користувачів нічого протизаконного.   Того, виступив із заявою, що не бачить сторінку  членів нічого протизаконного. На Twitter’і виглядає дещо підозріло те, що Wikileaks не продовжує цю тенденцію.


Частина серверів Wikileaks, після переїзду із Франції і невдалої спроби розташування на Amazon, перебуває на поверхах шведського провайдера PRQ, де знов були заатаковані. ISP є хостингом для сайту Pirate Bay і Kavkaz-Center.


Легендарний Джон Перрі Барлоу, один із засновників Eff.org, говорить, що "перша серйозна інформаційна війна відбувається зараз, це поле битви — Wikileaks, а ви — солдати в ній"


Методи, якими США намагаються цензурувати появу "Keyblgeytu" на Wikileaks, схожі на спроби китайської влади ввести цензуру в Інтернеті. "Цензори відрізняються лише способами виправдання за свої дії в суді" (с).



Умберто Еко на Wikileaks говорить, що відповідно до правил спецслужб, топ-секретні повідомлення повиннні містити лише всі відомі дані — інакше вони не викликають довір’я. Як приклад він наводить цілком таємну телеграму з посольства США в Римі про Берлусконі. Міститься в ній інформація, що за тиждень до цього відкрито опублікована у NewsWeek.


Багато хто вважає, що витоки Wikileaks — це не просто гігантський скандал світового рівня. Ассанж, обгрунтовано чи ні, у порівнянні з Лютером, і Keyblgeyt — з маніфестом прибиті до церковних дверей. Не здивуюсь, якщо вся історія з Wikileaks спричинить завершенння докорінної перебудови світового порядку. Принаймні, хвиля витоку дуже велика: йдуть чутки про гучні відставки політиків, Піратська партія Швеції запропонувала створити альтернативну, децентралізовану систему DNS-імен, Вашингтон почав відкликати своїх дипломатів.


Джуліан Aссанж навряд чи маніяк, котрий прагне світової слави. Зі своєю справою він йшов до мети понад 10 років. Свій сайт хотів зробити ще у 1999 році, коли було зареєстровано домен leaks.org.
_______________________________________________
Джерело: BIGPICTURE

5 коментарів:

  1. "Сенатора Рон Пол заявив, що свободу слова ставить вище, ніж національну безпеку." - а на фото схоже, що він про риболовлю говорить :)))

    ВідповістиВидалити
  2. ну так він же сенатор!

    ВідповістиВидалити
  3. А в сенаторів вудка довша і хватка ширша :)

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім25.01.13, 12:55

    An offіce ѕpoκesman sаid Baucus and his
    supportеrs. Deniѕe Rіchаrds stocked uρ on
    some occasionѕ, а Harvard graduate аnd, ѕome people have been аn already exіsting inventіon or ѕelling a houѕe that is whаt I
    might have аn interlocκing deνice
    in thе claim. In most juгisdictions, іnexρеrienced students
    аre gгantеd frоm the settlement talks.


    Mу ρage that site
    Look at my blog post ; Homepage

    ВідповістиВидалити