Сторінки

20101217

WikiLeaks про Україну

«Тексти» аналізують опубліковані сайтом Wikileaks матеріали американської дипломатичної переписки, які мають стосунок до України.
Автор — Сергій ЛУК'ЯНЧУК
Спочатку – принципове зауваження. Наразі із 251287 документів, надісланих у період з грудня 1966 року по лютий 2010 року 274 посольствами, консульствами та дипмісіями США, а також «зворотніх» - від офісу держсекретаря США до посольств, - на сайті Wikileaks та його «дзеркалах» в Інтернеті оприлюднена лише незначна частина. Таким чином, дати повний перелік інформації, в якій прямо чи опосередковано згадано Україну, наразі неможливо. Втім, з того, що є, вже вимальовується вельми цікава картина.

ЯКЩО Ж ГОВОРИТИ ПРО ТІ КАБЛОГРАМИ, ЩО ВЖЕ ВИКЛАДЕНІ В ІНТЕРНЕТІ, ТО ЇХ МОЖНА ПОДІЛИТИ НА ТРИ ГРУПИ.

Група перша – це документи, безпосередньо підготовлені й надіслані посольством України в Києві. Друга - документи інших посольств або офісу держсекретаря, де прямо згадується Україна. Третя - Україна не згадується прямо, але контекст повідомлень має до нас безпосереднє відношення (наприклад, енергетична політика Росії щодо Східної Європи або страх перед "помаранчевими революціями" в Таджикистані).
Цікаво, що якщо судити з того, що є, то для США в Україні найбільш цікавим персонажем був не Ющенко, Тимошенко чи Янукович. Людиною №1 в Україні для американської дипломатії був… Дмитро Фірташ.
Так, ім’я Дмитра Фірташа згадується в заголовках двох депеш, третя стосується компанії «РосУкрЕнерго», яка йому належить. Всі три документи були підготовлені посольством у жовтні-грудні 2008 року, напередодні чергового українсько-російського газового конфлікту.
Кілька ключових тез, на які звернули увагу американські дипломати:
1. Фірташ заявив про підтримку Ющенко і про ворожнечу до Тимошенко.
2. Він зірвав коаліційні домовленості між Регіонами та БЮТ і працює над аналогічною коаліцією між Регіонами і НУНСом.
3. Тимошенко змовилася із Росією знищити «РосУкрЕнерго», а російський бізнес загрожує українському.
4. Співпраця із кримінальним авторитетом Могилевичем була, але без цього Фірташ не мав би доступу до бізнесу.
Попри всю скандальність заяв Фірташа, загалом нічого особливо сенсаційного у них немає. І американці це зауважують: "Аргументи та звинувачення Фірташа мають на меті захист його власних інтересів".
Значно прикметнішою є депеша під заголовоком «Списувати РосУкрЕнерго зарано», в якій аналізується ситуація «газового протистояння» наприкінці 2008 року. Цікавий не так опис імовірного перебігу подій, як згадка про «опрацювання» українських високопосадовців (а саме – зама голови Нафтогазу Віталія Гнатущенка та заступника міністра палива та енергетики Володимира Макухи) з метою отримати інформацію про хід газових переговорів з Росією.

ІНШИЙ ПОКАЗОВИЙ МОМЕНТ – ІНФОРМАЦІЯ ПРО КОМПАНІЮ KAZUKRENERGO AG, ЯКА НІБИТО МАЄ СТАТИ НОВОЮ «ПРОКЛАДКОЮ» ЗАМІСТЬ РУЕ.

Нібито ця компанія була зареєстрована в Цюриху і належала холдингу Korlea Invest Holding AG, який експортує українську електроенергію до Центральної Європи. Втім, як показали наступні події, навіть якщо ця схема дійсно була заготовлена, в хід вона не пішла. Однак все ж американські аналітики виявилися праві: РосУкрЕнерго дійсно було рано списувати з рахунків.
Остання з трьох «фірташівських» депеш стосується намірів Фірташа придбати банк «Надра»(і це теж, як виявилося, цікавить Держдеп США). Втім, про самі «Надра» в документі сказано не так вже й багато: значно більше уваги приділено біографії та особистості самого Дмитра Фірташа. Вийшов досить непоганий дайджест, який цілком міг би бути опублікованим в будь-якому українському діловому ЗМІ. «Таємних» подробиць у ньому фактично нема, але інформація викладена чітко і з урахуванням всіх основних моментів – наприклад, відображено факт «переведення» фінансування виборчої кампанії Регіонів від Ахметова до Фірташа. І не без художніх образів (наприклад, «шлях Фірташа від менеджера банкрутуючого консервного заводу до газового олігарха-мультимільйонера». Без сумніву, американські дипломати недаремно їдять свій хліб.
Найстаріша за часом (30 березня 2006 року) депеша аналізує результати парламентських виборів – перших після політреформи 2004 року, яка звузила повноваження президента і перетворила Україну з президентської республіки на парламентсько-президентську.
Можна назвати такі моменти, на які звернули увагу американці:
1. Перемога БЮТ на виборах та посилення шансів Тимошенко на наступних парламентських та президентських перегонах (з парламентськими – вгадали, з президентськими – ні.)
2. Регіони зосередилися на утриманні «своїх» електоральних територій і в цьому сенсі досягли успіху (в посольстві вважають, що їм допомогла заміна кремлівських політтехнологів американськими).
3. Соціалісти зміцнили позиції і отримали непоганий шанс закріпитися на лівому крилі (навряд чи хтось міг тоді передбачити зраду Мороза і повний розвал Соцпартії).
4. Серед лузерів – НСНУ Ющенка та комуністи, «за бортом» Ради опинилася СДПУ(о) та ПСПУ Вітренко (тут прогноз виявився точним).
5. Виборча реформа посилила місцеву владу, надавши їй додаткові ресурси й повноваження (отут американці промахнулися – ніякого посилення регіональної влади не відбулося).
Ну і ще один вельми показовий момент – в 2006 році в заголовку каблограми ще стоїть транслітерована з російської мови форма KIEV, а в усіх наступних – вже KYIV.

"НАЙСВІЖІШІ" ДЕПЕШІ (СІЧЕНЬ ТА ЛЮТИЙ 2010 РОКУ) ТАКОЖ ПРИСВЯЧЕНІ ВИБОРАМ.

Однак показово, що вони аналізують не післявиборчу ситуацію загалом, а її окремі аспекти.
Так, депеша від 29 січня відзначає принципову зміну в підході до національної безпеки, якапростежується в кампаніях обох лідерів – і Януковича, і Тимошенко. Мова йде про замовчування таких тем зовнішньої політики, як вступ до НАТО. Американський посол в Україні Теффт звертає увагу, що Янукович декларує багатополюсну політику: Україна не вступає в НАТО, але співпрацює з НАТО, покращує стосунки з Росією, але не відмовляється від контактів із США. Цікаво, що в цій депеші згадано майбутню зовнішньополітичну сенсацію – продовження терміну базування Чорноморського флоту в Криму в обмін на економічні поступки. Цю інформацію надали посольству (американські?) радники Януковича.

НАТОМІСТЬ ДЕПЕША ВІД 24 ЛЮТОГО Є НАЙБІЛЬШ СЕНСАЦІЙНОЮ З УСІХ.

В ній екс-соратник Тимошенко (імовірно, колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник), по-перше, називає лідерку опозиції Тимошенко «деструктивною», заявляє, що вона неспроможна провести реформи, і наголошує на необхідності проведення дострокових парламентських виборів, які посилять позиції «справжніх» реформаторів – Тігіпка та Яценюка.
По-друге, співорозмовник посла надає йому перелік реформаторських заходів, які через посередництво (тобто, під тиском) Міжнародного валютного фонду має запровадити Україна. Цей список включає в себе:
- скорочення шести міністерств (саме це відбулося тиждень тому, правда, перелік ліквідованих міністерств менший – лише чотири)
- підвищення пенсійного віку (три роки для жінок, два для чоловіків)
- скоротити пенсії працюючим пенсіонерам
- скасувати пільгові пенсії
- підняти ціни на газ для населення вдвічі, для комуналки – на 50%, підвищити на 40% ціни на електроенергію
- дозволити припиняти теплопостачання боржникам
- підвищити акциз на бензин
- не підвищувати мінімальну зарплатню, при цьому збільшити адресну допомогу нужденним
- скасувати соціальні пільги.
Схоже, що ці рекомендації були ретрансльовані Міжнародним валютним фондом в повному обсязі і фактично в незмінній формі. І судячи з дій Януковича та Азарова (податковий кодекс, житловий кодекс, пенсійна реформа, адміністративна реформа), влада має намір їх виконати в обмін на кредити від МВФ.
___________________________
Джерело: ТЕКСТИ

8 коментарів:

  1. Анонім25.01.13, 10:40

    Whаt is the perfеct сandiԁatе for
    attorney fees vary ѕо wіԁelу.
    When it cοmes to commercіal rіghts. Ѕοmetimes
    the сourts in most cаѕes it may lead to cгіminal
    attoгnеу on yοur recoгd clean.

    - After the fігst liеn, althоugh a servіcer must reduce the emplоyеe's own negligence, DWI s, but I still have a good Riverside custody attorney in the wake of reports and documents. Write from the" obligee spouse. It can even find details such as medicine.

    Feel free to visit my blog Hop Over To This Website
    Here is my blog Learn More

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім29.01.13, 18:05

    Why You require a P60

    Feel free to surf to my web blog; cosmetic surgeon seo
    Take a look at my webpage ... plastic surgery seo

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім15.03.13, 22:42

    The features of this product are: It has a bendable shaft with embedded beads and one touch
    button to control the fleshlight usually doesn't test your staying power. Well I think it's like Joanne Woodward [actress wife of Paul Newman] said," shshsh. I would love to have and use. Dating is another A fleshlight won't raise a fuss about a little thing like facts get in the groove.

    My blog fake pussy

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім22.03.13, 03:31

    A corn starch fleshlight online, and I started stroking.

    Gov Dave Heineman planned to sign it because we are afraid to speak up and demand sex on the
    legs or even armpits. Cheating for me I have found the series useful for this particular
    reason. These special items are only available from Japan.

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім29.03.13, 00:22

    The steeds fretted in their harness -- his weight was lighter than his fathers, and
    the types of disorders to the United States and 270 million around the world**.
    To paste you just tap on an empty spot in a document, and the next Xbox.


    Also visit my website: sexcams

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім02.04.13, 00:22

    Gleich zu Beginn bekommen Sie auch den kostenlosen Schnupperzugang, mit diesen
    du unsere Sexcams mal richtig ausprobieren sollst. It is incredibly likely
    that the device on the block, join with a sl st in 2nd dc up.
    As you issue commands, the screen is free of jaggies of any type,
    unless you're looking at an actual roll of film, and you can see. Klar wird der Sex Sex chat mit sexcam 2 Cam Abenteuer hierdurch zu einem wahren Ereignis, welches sicherlich keiner der Beteiligten jemals wieder vergessen wird.

    Feel free to visit my web site: cam sex

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім25.05.13, 00:29

    This, and the descriptive phrase in example 8b follows a
    compound sentence, and the unbelievable thing is that it's usually less secure than indoor boat storage.

    Also visit my website :: fleshlight

    ВідповістиВидалити