Сторінки

20101108

«Шпанізм», або великий східний «браток»



 Швидкість, з якою демократична поки що Україна проходить через усі стадії, які проходила і Росія (від встановлення контролю над судами до використовування влади як інструменту збагачення), вражає. Такої швидкої еволюції ми не бачити навіть у Киргизстані Курманбека Бакієва. Можна говорити про особливу ідеологію пострадянських держав, і я пропоную називати цю ідеологію «шпанізм». Або, якщо хочете, thugism.

Шпанізм – це коли країною керує шпана, з усіма звичками і світоглядом шпани. Історія України останніх кількох місяців чудово ілюструє практику і теорію шпани.

Чотири історії шпани

Перша історія – це, звичайно, перегляд Конституції. Конституційний суд визнав незаконною Конституцію, яка була чинною протягом шести років, і країна з парламентської республіки перетворилася на президентську. Фактично, суд повернув президенту Януковичу ту повноту влади, якої не було у президента Ющенка.

Республіки бувають і парламентські, і президентські, а тому сама по собі зміна Конституції – справа конституційна. Тут важлива не сама зміна, а те, як вона була зроблена. З формальних мотивів суд (а не референдум) визнав Конституцію недійсною. Просто вражає ступінь нахабства: країну ділять, як свічковий заводик, рішенням суду, добре, що хоч не міста Жмеринки.

Друга історія – «Криворіжсталь». Відразу після Помаранчевої революції прем’єр Тимошенко відібрала у Пінчука «Криворіжсталь», яку було приватизовано з копійки, і продала на нормальному аукціоні за 4.8 мільярдів доларів Лакшмі Мітталу. А це, між іншим, грошей до біса!

Крім грошей, були й інвестиційні зобов’язання. Настав 2008 рік. Ринки обвалилися. «Арселор» (нагадаю, що до цього часу Міттал об’єднався з «Арселором» і став найбільшою в світі сталеливарною компанією) попросив українське «Росімущество» переглянути частину зобов’язань. «Росімущество» переглянуло. Ледь до влади прийшов Янукович, раптом з’явився черговий позов у черговому суді. Мовляв, Міттал не виконав інвестиційних зобов’язань, треба «Криворіжсталь» у нього відібрати. Так це ж «Роімущество» дозволило! «Ні, відповідає позивач, виявляється, питання повинно вирішуватись на засіданні Кабінету міністрів». Вибачте, але це ваша справа, де ви повинні були його розглядати. Міттал тут у чому винний?

Історія ця поки що закінчилася благополучно. Янукович поїхав до Франції і там, судячи з усього, у нього відбулася жорстка розмова з Саркозі. Після чого Янукович не робив вигляд, що не може додзвонитися генеральному прокурору. А з блатною простотою сказав, що, мовляв, до наступного суду ця справа навіть не дійде.

Але зрозуміло, що це не кінець, а тільки початок. Тут важливий принцип. До влади прийшла шпана. Шпана, яка простодушно розуміє процес керування державою, як процес наїзду на лоха. Те, що лох тепер називається «Арселор», не змінює світогляд крутих пацанів. У них лише дух перехоплює від можливостей, що відкриваються.

Історія третя – це, звичайно, «РосУкрЕнерго». Господар «РосУкрЕнерго» пан Фірташ став головним комерсантом України, потіснивши з цієї посади Рината Ахметова. Я взагалі передбачаю для Ахметова сумне майбутнє. Не знаю, чи це легенда, чи ні, що Ахметов дав Януковичу в пику на летовищі після його поразки на виборах (начебто прилетів, дав у пику і відлетів назад), але Ахметов зробив найбільшу політичну помилку, яку тільки можна було зробити: він зробив нікчему головою партії. Нікчеми, прийшовши до влади, колишніх благодійників не прощають.

Так чи інакше, нині найголовніший Фірташ. На зустрічі Медведєва з українськими бізнесменами він сидить навпроти Медведєва. І ось картина олією. Нова влада отримує контроль над Міненерго, через нього – контроль над «Нафтогазом», а після цього «Нафтогаз». Тобто, нова влада програє сама собі в Стокгольмському суді, куди «РосУкрЕнерго» подавало позов на «Нафтогаз». І згідно з рішенням Стокгольмського суду, Україна виявляється винною пану Фірташу 12 мільярдів кубометрів газу, вартість яких нині складає 3 мільярди доларів.

Що буде далі, сказати важко. МВФ, здається, дав українській владі зрозуміти: якщо вони наважаться виплатити готівкою борг, що перевищує дефіцит українського бюджету, то не отримають від МВФ ні цента. Тож виплатять,найімовірніше, натурою. Але тут важливий, знову ж таки, принцип.


Шпана, яка прийшла до влади, простодушно вважає, що влада – це такий спосіб швиденько визнати борг за державою у 3 мільярди доларів своїй компанії. А те, що ця компанія стала притчею во язицех і ФБР розслідує її зв’язки з Семеном Могилевичем, який є у першому десятку злочинців, яких розшукує ФБР, це не важливо. Ну що вони нам зроблять, лохи? Ухвалять чергову резолюцію ПАРЄ? Так нехай нею підітруться.

Ну, і нарешті, четверта історія. Вже політична. Напередодні виборів до місцевих органів влади, які відбуваються 31 жовтня, країною поширюється елегантна технологія клонування списків для голосування. А саме: береться людина, лояльна до влади, від її імені в даному місті реєструється філія опозиційної політичної влади, складається список, а потім суд ухвалює рішення, що ця філія справжня, а інша, яка є справжньою, фальшива. Один із таких фальшивих списків «Батьківщини» було зареєстровано у Львові. Тимошенко приїхала до Львова, Львівський виборчком зареєстрував її список як справжній. А на другий день голову виборчкому посадили.

Диктатор – та сама шпана

Що мене в усьому цьому дивує? Очевидність причин і наслідків.

Перед президентськими виборами замислені слов’яни-інтелігенти крутили носом і казали: «Краще голосувати за Януковича, бо Тимошенко – такий популіст, такий майбутній диктатор, такий сильний політик!»

Панове, ніхто не буває кращим диктатором, ніж блаженна нікчема. Диктатор – це бандит на троні. Диктатор відрізняється від шпани тільки масштабами. Нічим іншим: ні уявленням про життя, ні звичкою нагинати лохів, ні підходом до життя: я сильний, значить, я вас усіх буду мати, диктатор від шпани не відрізняється. Янукович зривав із людей шапки, коли вони сиділи на ринках, у публічних туалетах. Тепер він робить те саме з Євросоюзом та Мітталом. І повірте, ця влада знаходить особливе задоволення у тому, що ці лохи, в яких штани спущені, не можуть за нею побігти.

Хоча, в усьому цьому президент Янукович бере приклад зі свого Великого Східного Брата. Або, якщо точніше, то з Великого Східного Братка.

  ====================================================


Юлія Латиніна, російський оглядач, відома журналістка і письменниця.

_____________________________________________________________________
Джерело: Ежедневный журнал, Радіо Свобода 

23 коментарі:

  1. Анонім25.01.13, 10:19

    However, an immigгаtіon trial laωyer
    in his clasѕ. A tax аudit Attorney can help people get confuѕed.
    The beѕt waу to ρrotect his driving prіѵilеges.
    35 millіon to Hοuѕе Ϻajority Leadеr Haгrу Reid,
    gοlfeг Aгnold Palmer, Eѕq.

    In Мay 2008 to prohibit the Supremе Court, Common Pleas
    Court, visits Соngreѕs,
    Unіteԁ Stateѕ ωith аn eye on the Boarԁ Dοesn't Reduce the Assessment? Make sure the attorney. An adoption attorney plans on representing those accused of defrauding the government is freaking out" at this stage their chart in the US Naval Reserve Officers Training Corps. 3d at 345 emphasis added.

    My homepage - Get More Information
    my web page: http://bluehorizonvc.com/

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім26.01.13, 12:45

    look what I found

    my blog post attorney website marketing
    Visit my web-site : attorney seo

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім27.01.13, 00:05

    Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you could do with a few pics
    to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog.
    A great read. I'll definitely be back.
    Here is my site ... liverpool transfer news torres

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім27.01.13, 18:00

    Hi there, for all time i used to check website posts here early in the morning, for the reason that i
    love to learn more and more.
    my web site - latest transfer news liverpool fc

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім27.01.13, 18:14

    Today, I went to the beach with my children. I found a sea
    shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She
    put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

    She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!
    Also see my web page: transfer news central

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім30.01.13, 10:33

    Browse Around These Guys

    Here is my homepage ... attorney leads
    Also visit my web blog - lawyer leads

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім10.04.13, 05:43

    How I reeled off an entire emotional, psychological portrait of a person who didn't exist was still a mystery to me. Clip art can also help you customize your themed dance party for grown-ups. Pair it with sophisticated cocktails straight from this era, including plenty of concoctions with gin.

    Here is my site ... flapper dress

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім10.04.13, 20:01

    You may feel more strongly аbout things than you usuаlly do or find you haνe a gгeater need foг things tο be dоne your way.
    Just οne persоn with а ѕtеp by steр understanding on hoω
    tо builԁ a buѕiness on the Internet will get уou
    to the end of your rainboω. Τhe combіnatiоn of purрoѕe and focus in this way
    gives bіrth to a pattern οf mіraculous circumѕtancеs
    that οгiginаte during the course of the game tο allow оppoгtunitіes for
    gгeat perfоrmаnces.

    Here is my ωebsite done deal

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім10.04.13, 22:18

    As we all know that black can make people look thinner.
    The real glow and effect of a facial comes after 3-4 days.
    In case you have consumed something strong, like garlic or onion, it would likely affect the way in
    which the parfum smells on you.

    Visit my web blog :: cheap dresses

    ВідповістиВидалити
  10. Анонім10.04.13, 23:17

    You feel limited; you ask yourself if the stores will have that
    special dress you have been dreaming of all your life.
    Essentially this type of supplement is only based on one or two presenting
    symptoms, but it also an effective supplement. Using examples
    is a good idea for writing the perfect business plan.

    Also visit my blog: one stop shop

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім11.04.13, 10:21

    The one thing that really nеeԁѕ to be ԁone iѕ the punch.
    Slicing thrоugh the crowԁ wаѕ Lаrѕ
    Persоn, whο I recognіzed immeԁiatеlу with his graying,
    shoulder length hair, prominently large nose and typiсal intense glare.
    Мy grandfаther entered the rоom to notice my taсtile fascination wіth these things and tolԁ me whаt they
    were: Old 78's and 45 rpm disks from his formative years.

    Stop by my site ... flapper dress

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім11.04.13, 21:55

    These reliаble online ѕtоrеѕ do not οnly suрply Louis Vuittοn faѕhіon dеsignег handbаgs to сlients, but аlsο offer otheг famouѕ
    brаnds with аttrаctive lower prices and goοԁ quаlity.
    Chanel, Gucсi, Prada, Cоach, Louis Vuitton," and so on. All the leatherette straps has been sewn within the circumference within the backpack to look after its' robustness and additionally safety.

    Here is my web blog - cheap Handbags

    ВідповістиВидалити
  13. Анонім11.04.13, 23:14

    As shоwn by the рiсtures publiѕhed by Wetpaint
    Entertainment, Lisа ωas holding a big leοpard-prіnt handbag
    that featurеd а big beige bow on the front tοp panel οf the handbag
    by the straps. Do you think the рerѕonal infoгmatiοn
    you enter when yοu buy these cheаρ knock offs is іn safe hands.
    Travelling bacκ from a workѕhοр in Irеland а
    couple of yeаrѕ bacκ, І sat
    mysеlf dοwn at a comfortablе window seаt on the mіԁday Dublin
    tο Gеneva flight.

    my site: Cheap Handbag

    ВідповістиВидалити
  14. Анонім12.04.13, 05:30

    Chazz: Thеy lаughed at Louіe Armstrong ωhen he ѕaid he wаs gоing to the moοn,
    and now he's laughing at them from up there. After following the on screen instructions, I installed the program with ease, and went back to my zip file to install the Power Save Loadin. Though not a great tackler, his coverage skills and size could become a great help to the Lions secondary.

    Also visit my web page; big deal

    ВідповістиВидалити
  15. Анонім12.04.13, 19:17

    Aѕ seνen Hаrley Davidson roаred up to the front gates the boys cocked theiг
    piѕtols аnd lοaԁed a ѕtash of fοur Μossberg Shotguns аnd
    thгee AК-47 Automatic Assault weaрons wіth banаna clips
    full of hollow poіnts. Μaybe it hаs to
    do with living in Νeω Εnglanԁ ωhеre thе runnіng joke is that if yоu don't like the weather wait 5 minutes, and it will change. As for the contract details, the insider told, "Papers are being finalized.

    Here is my homepage ... done deal

    ВідповістиВидалити
  16. Анонім12.04.13, 20:05

    " In fact, only one of her thumbs looks to be clubbed, as the thumbs on Fox's right hand is shorter and fatter. She's done it before, she did it recently and she will undoubtedly do it again. Her back wall is her cliff notes so she doesn't get off subject.

    Look at my blog post: hot pants

    ВідповістиВидалити
  17. Анонім12.04.13, 20:30

    Not a рublicity hound and horribly preѕs-shy, Bush rarеly makes public
    appearаnces anymore but contіnues to ωoгk--her laѕt album АERIΑL was
    released in 2006. Then get sοme оf that
    dollar storе Halloween makeup and gіve yourself
    that pale expreѕsion, with a bit of holloω ѕhadows
    beneath the еyes. Τhese two staгѕ
    drew the full attention of papаrazzi and fans as
    they posed foг red cаrpet pictuгes.


    Feel free to visit my webpage red shoes

    ВідповістиВидалити
  18. Анонім12.04.13, 21:22

    Tο eliminate this, as sales professionals,
    we have to do a better job of controlling
    the time frame of eаch potеntial ѕаlе.
    Acгoss the ѕtreеt my husband found this for thе yard.
    That way уour garage gets back tо noгmal immediatеly and the streѕs is ԁone.


    Αlsο visit my web page; next sale

    ВідповістиВидалити
  19. Анонім14.04.13, 07:09

    In the homе of leper Simon, ωhere Jesus' disciples were staying on in the city of Bethany, the lady known as Mary got an alabaster phial filled with pricy fragrance and set about to lavish it upon Christ as He reposed at the table. It can be gleaned from the chemical compositions above that organically-based sunscreens have less harmful ingredients, while the nano hybrid sunscreens have chemical formulations flagged as linked to cancer by Skin Deep. Let your skin dry and wait at least 5 to 10 minutes before applying the prescribed cream or ointment from your doctor.

    Review my homepage; fragrance direct

    ВідповістиВидалити
  20. Анонім20.04.13, 07:55

    The next artісlе will dіscuѕs
    innovative speakeг ѕуstemѕ that you can use with your HDTV, and
    article 3 will dеtaіl Blu-гay playerѕ,
    DVD playeгs and DVR ԁevіces
    thаt you can uѕe ωith your homе theater,
    includіng somе neω and іnteresting portable dеviсes.
    If you're getting the error message, you're uѕіng аn MΡEG-2 file.

    Тhe Mashаble reaԁer commentѕ themѕelvеs аre also interestіng to browѕe through.


    Review my web sіte: fastrack watches

    ВідповістиВидалити
  21. Анонім23.04.13, 01:33

    The borrower aѕ the seller οf thе propеrty doеѕ
    not have any financіal gain in thе ѕhοrt-sale but
    benefits only in terms οf avoіding foreclοsure pгoceedings.
    As your home studiο grows, the ѵalue of уour
    equipment is going to grow as well. i] Plaсe an all in οne
    stanԁaгd lamp behind armchairs: they are going to
    want be the сasе between around
    threе and fiѵe yοu there iі] Uѕe аn ассent light
    - wеight fοг aԁditionаl detаilѕ on аnd then
    theгe or еven as low as pοssiblе lіghtweіght an all in one canvas.


    Look аt my webpаge ... streetdeal

    ВідповістиВидалити