Сторінки

20110121

Вибухи в Макіївці: сутичка дилетантів

Автор — Олег Єльцов

Нарешті «простим» українцям і пресі знайшлася гідна тема для обговорення: вибухи в Макіївці вкинули у ступор ціле шахтарське містечко, звернувши на нього погляди всієї країни. Це вам не Податковий кодекс, не проекти Житлового та Пенсійного, це не астрономічний ріст цін на пальне. Лише у Чилі скасування субсидій на газ із зростанням ціни на 16,8% призвело до тижневого страйку цілого регіону Магальянес, сутичок з поліцією і людських жертв. Як результат — зростання ціни всього на 3% і введення щомісячної дотації для 45% жителів Патагонії — 35 доларів на місяць. У нас цим не проймеш. А ось анонсований підрив п'яти будівель в невеликому містечку — зовсім інша справа.

Юлія Тимошенко оперативно відреагувала: мовляв, це все підступи влади — готує грунт для посилення тиску силовиків на суспільство, що зріє протестами на тлі непопулярних реформ. Ця версія поширена не тільки серед політиків, але й серед професіоналів розшуку. Не станемо її спростовувати, та все ж поставимо на останнє — друге місце в нашому наборі версій події. Зокрема тому, що за даними автора, опозиційні сили, які збираються в Київ на День Соборності, не можуть навіть узгодити єдине місце збору, і за звичкою сперечаються, обзиваючи один-одного босяками. А це, швидше за все, означає, що загальнонародного «осуждамс» влада не почує.

Дані наших джерел схиляють шальки терезів у бік суто кримінального сюжету події в Макіївці.

Свої висновки ґрунтуємо на наступній інформації. Наші джерела суперечать повідомленням преси про те, що два ранкових вибухи в Макіївці були здійснені з використанням дистанційного пристрою. За нашими відомостями вибухи зроблені без використання дистанційних пристроїв: обидва вибухи сталися через дві хвилини після установки "пекельних машин". Принципово важливим є використана вибухова речовина. Слідство чомусь зберігає цю інформацію в таємниці. За нашими відомостями підірвано амоніт, що використовується при розробці шахт. Дві ці обставини можуть вказувати на те, що організатори вибухів — фахівці-підривники, яких найімовірніше, слід шукати серед звільнених або скривджених співробітників «Макіїввугілля». Зауважимо, їхній пошук — не найскладніша робота, бо таких фахівців не буває багато.

Можна, звичайно, припустити, що вибухи — справа рук самоучок. Проте, це малоймовірно: підготувати вибухові пристрої та встановити їх, знаючи, що вибух станеться всього через дві хвилини після закладення — на це суто психологічно здатна тільки людина, професійно знайома з вибуховою справою. Що стосується амоніту, то його в шахтарській Макіївці дістати не складніше, ніж дозу ширки.

Тепер що стосується викупу, якого за запевненнями СБУ, нібито не було. Ми схильні більше довіряти не главі СБУ Хорошковському, а нашим джерелам: в обумовлений час сума 4,2 млн. євро була доставлена в зазначене місце. Природно, місце доставки "вантажу" було оточене десятками громадян у цивільному. Проте рівно через півгодини гроші забрали назад. Мовляв — якщо вимагачі відразу ж за ними не з'явилися, значить вони їм не потрібні. Між тим, "підривники" не обіцяли, що заберуть гроші протягом десяти хвилин після доставки.

Як ми вже стверджували, є підстави вважати, що вчорашні вибухи — справа рук не професійних кримінальників. На думку практикуючих борців з криміналітетом, така категорія злочинців — найбільш обережна і складна у викритті. І в цьому випадку не варто розраховувати, що злочинці тут же кинуться забирати "здобич". Вони можуть не один день "перевіряти", перш ніж зважаться забрати викуп. Правоохоронці не дали їм цього шансу, одночасно позбавивши себе можливості вислідити зловмисників. Можливо, на це вплинув надмір керівників силових відомств, що з’їхалися "покерувати" до Макіївки, і повідомлення про те, що Янукович у цьому зв'язку вирішив перервати свій візит до Японії.

Але, можливо, у цьому ще й полягала якась "оперативна" хитрість? Наші джерела вважають інакше. Антитерористичний центр СБУ, який за офіційними повідомленнями керує операцією по розкриттю справи, являє собою формальну організацію, "не здатну викрити навіть кишенькового злодюжку". Ця оцінка належить одному з членів Антитерористичного центру, який побажав зберегти анонімність. Втім, навіть без цього одкровення, ні для кого не секрет — повна деморалізація всіх правоохоронних органів і спецслужб країни.

Не дивлячись на це, з високою часткою ймовірності можна прогнозувати викриття злочинців. Бо, судячи з усього — це звичайні незадоволені життям шахтарі, які мали відношення до підривної справи. Швидше за все вони або були звільнені за скороченням, або давненько не отримували належну зарплату. Судячи з того, як здійснюється керівництво "Макіїввугілля", це "робоча ситуація". А якщо врахувати, що в Донецькому регіоні традиційно дуже високий рівень зухвалих злочинів на загальноукраїнському тлі, то "справа макіївських підривників" — логічне продовження кримінального сюжету.

І останнє. У зв'язку з подією доводиться також чути, що те, що трапилося — провокація проти міністра внутрішніх справ Могильова. Варто нагадати, що Анатолій Могильов п'ять років — з 2000 по 2005 роки очолював Макіївське міське управління УМВС України в Донецькій області. До речі, спостерігачі кулуарно іменують нинішній МВС Макіївським райвідділом, дотепно натякаючи на засилля в керівництві міністерства вихідців з Макіївки. Проте, складно припустити, що хтось зважився на резонансну провокацію, щоб кинути тінь на Анатолія Могильова. Причина сумнівів одна: Могильова ніхто не боїться, він, так само як і нинішній МВС у цілому, ні для кого не становить небезпеки.

Але те, що трапилося в Макіївці, як не крути, дає підстави пред'явити йому претензії. Бо хто як не міліція мала попередити можливі події? Однак, у нас давно забули, що завдання МВС (так само як і СБУ) — не тільки розкриття злочинів, а й їх профілактика, тобто недопущення вчинення. А ось тут виникають питання до оперативників, служби дільничних міліціонерів, до розвідки: як переглянули підготовку настільки зухвалого злочину? Так, ми схильні вважати, що найімовірніше воно — справа рук безробітних зневірених роботяг, які вирішили зірвати куш один раз і на все життя. Але чому дилетанти з МВС і СБУ дозволили переграти себе дилетантам від криміналу? Думаємо, відповідь на це буде дано найближчим часом за результатами "розбору польотів", який попереду.

Втім, ми майже не сумніваємося, що титанічними зусиллями правоохоронних органів країни макіївські підривники будуть викриті і отримають все, передюачене Кримінальним Кодексом. Але чи зможе це застрахувати нас від подальших резонансних скандалів з кримінальним забарвленням? Ця історія вже сьогодні дозволяє ставити на порядок денний питання: коли, нарешті, громіздка і дорога правоохоронна система зможе адекватно реагувати на виклики кримінального світу?
___________________________
Джерело: ТЕМА

3 коментарі:

  1. Анонім02.02.13, 02:20

    Most individuals with diabetes, these changes in the joint, exerts pressure on
    thebundle of nerves, joints and attain relief.
    Lower nerve pain with specific stretches for lower nerve pain It can be debilitating, frustrating and distressful.
    But the pain subsides. Swedish massage has helped me overcome my nerve pain.
    The temperature is optimally set. So get that long for our body adapts to
    the nerves are temporary and usually constant. I had not been explored as
    a physical therapist or lifeguard.

    Review my homepage :: Edmonton acupuncture back pain
    Visit my web site : Edmonton acupuncture back pain

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім21.03.13, 02:25

    This is really interesting, You are a very skilled blogger.
    I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post.
    Also, I have shared your website in my social networks!



    Also visit my homepage iphone 5 release date uk

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім10.04.13, 22:11

    If you're writing to induce money Online is through and through the office of blogging. Asone starts indication "The Histories" it cursorily becomes authorize that your posts to take care gainful or sponsored, then use PayU2 Blog.

    Also visit my web-site: click here

    ВідповістиВидалити