Сторінки

20110117

Стан свідомості — як дєдушкін кожух і бабушкіне трюмо

уміння збудувати інфраструктуру як засаднича ознака цивілізації

Автор — zzzulfiya

знаєте, що найбільше відрізняє совкові країни (або в ширшому контексті нецивілізовані від цивілізованих)?
уміння будувати потрібну інфраструктуру там, де живе людина. важливо, щоб інфраструктура брала на себе завдання недорого і якісно зробити те, на що кожен витрачає свій час і зусилля за будь-яких обставин, і на що в принципі, витрачать не хоче.
наприклад, кожна людина пере, лагодить якісь речі, купує посуд, постіль, інші товари для дому, одяг і їжу.
ті, хто бере на себе задоволення цих потреб за мінімальну плати - завжди на плаву. 

споконвіку в совку бит був найголовнішим лихом людини. замість того, щоб після роботи зайнятись чимось для власного задоволення чи розвитку, людина мусила боротись з битом - стояти в чергах у магазині, щоб купить кістки з ошмьотками м'яса, стояти в черзі в промтоварному, щоб купить прищепок чи капронових кришок, прати вручну постіль на дошці в тазу, і т.п.

але скажіть будь-ласка, якого біса людина, прийшовши з роботи, куди ходить в принципі для заробітку грошей, на які можна купувати необхідне, щоб забезпечити існування, мусить ще додатково працювать над боротьбою з побутом кожної вільної днини чи години?

з появою відеокасет і імпортних відеофільмів, мене найбільше дивували не половиє ігрища і мєртвяки, а американські пральні самообслуговування. приходиш, кидаєш монетку і за деякий час дістаєш свої речі випраними.

з системою диференційованої інфраструктури переїзд, зміна помешкання не є стихійним лихом, що дозволяє людині жити мобільно, займатися важливішими справами, аніж прання і відбілювання сорочки. тобто, маючи під боком кафе, де дешево і смачно можна поснідати і повечеряти, замість того щоб готувати, ти заощадиш купу часу і відчуєш саме життя, а не борсання під вантажем побутового дріб'язку, який намотується в якийсь сніжний вал і зносить тебе щодалі від власне, життя. іншими словами, 
найголовніша перевага дрібної побутової інфраструктури - людина може розпоряджатись своїм часом, не виглядати неряхою і не потребує величезних капіталовкладень, щоб забезпечити себе на віки "усім необхідним". необхідне в людини уже є - її тіло і розум.

подивіться, як рояться у нас люди в будівельних супермаркетах, як ремонтують і як будують - все життя в хаті ремонт. все життя накопичують, щоб збудувать кам'яницю ніби будуть жити в ній 900 тисяч років, щоб в хаті було ВСЕ, як на випадок ядерної війни. а відключи їм тільки електрику і воду - і хана, пиздець, апокаліпсис. крім того, зробили ремонт - відвалилась плитка, бо просідає будинок. або з'їзджає фундамент, бо побудували на схилі чи на перехресті суперпотужних грунтових вод. сплошна іронія долі!

власне, тому я завжди захоплювалась пофігенським ставленням європейської молоді до тряпок і побутових приладів. вони звикли, що якщо в помешканні нема пралки, за рогом вулиці є пральня. вони не тупотять пріючи по супермаркетах, скуповлюючи і тягнучи додому мішки з буряком, морквою і картоплею, щоб щось приготувати нашвидкоруч, і вистачило на кілька днів. вони звикли, що все це має бути десь поряд, коштувати мінімум, і не варто з цього приводу створювати ажіотажу.

В будь-якому місті чи містечку величезною проблемою є відсутність власного житла або адекватної пропозиції по оренді. Найбільшим лихом це є для Києва. Просто якась споконвічна лотерея чи конкурс на виживання. При цьому, коли ти готовий викласти чималу суму, тобі все одно виноситимуть мозок ріелтори і господарі хатів.

Років сім тому чи вісім я жила на Пушкінській. І найбільше мене не влаштовувало те, що в тому районі нема де хліба свіжого купити. Цього літа я обдзвонила ціле місто, вишукуючи де відремонтувати дорогу праску. Була б дешева - я б її звісно, викинула та й дєлов. Але хотілось поремонтувать, я ж по пораді менеджера Філіпс купила, а не Вітьок який. Восени я обдзвонила весь Київ, щоб поставити кнопку на фотоапарат Соні. 4 січня вранці я обдзвонила 10 служб таксі, щоб викликати на вокзал.
Результат: 
1. Я переїхала з Пушкінської на Позняки, і не шкодувала ні разу. Купую хліб і продукти в найближчих супермаркетах, хоч не завжди вони якісні, смачні, але завжди недешеві.
2. Я нарешті винайняла гарну квартиру з адекватною хазяйкою, де прожила в спокої і гармонії 5 років. На жаль, мушу шукати інше житло, і забутий АД повертається. Тільки тепер у мене ще й мінімальний бюджет.
3. Я занесла праску в сусідній з домом магазинчик "побутова техніка з Європи б/у", впросила дядька допомогти розібратись що з нею. Забрала через два місяці, заплативши за ремонт 20, але відколи принесла додому, праска знову не працює.
4. Я вставила кнопку і це коштувало місяць очікувань, 580 (!) грн. і два викинутих дні - щоб завести в єбєня і забрать з єбєнєй (вул. М. Вовчка, за Караваном)
6. Жодне таксі не приїхало, я витратила годину часу, купу грошей, очікуючи "пока надут машинку", щоб почуть що "машинкі нєт в етом районє", проводжаючи поглядом усі "машинки" (саме з телефонів на їх шашках я і довідувалась, шо оказуєця їх нєт), відійшла на 500 м, зловила грача і доїхала за 70 грн. в комфорті додому.

Тож я хочу сказати, що відімо, відсутність розумної інфраструктури для життя а не стяжатєльства посрєцтвом примітивних інстинктів (єбля, ужаси, уєбанщина) - (бутік, ночной клюб, казіно) - це якось генетично закладено в нас? вірніше, взагалі, нахуй винесено раціональне мислення, що елементарно необхідно людині, і що олігархів у нас меншість.

проперджені і забризкані лоєм хрущоби з поїдженим міллю бабушкіним мотлохом, яким краще вдавитись господарям, але не викинуть ні в коєм случає - це не тільки стан речей. це стан свідомості. все треба тримать, щоб забрать із собою в могилу. воно копилось поколіннями - дєдушкін кожух і бабушкіне трюмо. ізза них нікуди не їздили, ніде не жили - стерегли. з сусідами не спілкувались - щоб не обікрали. і жадібність ця коріниться насамперед - в тому, що дійсно, покоління бороли бит і бит їх руйнував і перемагав. приходили одні, і забирали це. інші - забирали інше. потім роками стояли на черзі, щоб купити. все життя - на бит!

вийдіть у себе на районі - що ви побачите? бутік елітной білизни (насправді - колючі китайські напівпластикові кружева і поролон). елітні меблі. елітні кахлі. елітний клуб, казіно (замасковане під інтернет-клуб), ригайлівка під пластиковим шатром, і всього два ларька з чіпсами і пивом.
а в кращому випадку, один ремонт взуття.
____________________________________________

6 коментарів:

  1. Анонім17.01.11, 21:19

    "я такая гломурная, ежжу на таксо, ем тирамису в ресторане, а ОНИ генетические гади не хотят строить инфраструктурку вокруг меня в мойом говнорайоне".

    ВідповістиВидалити
  2. Зрозуміло, що в селі повітря корисніше і трава зеленіша, але де зупинка автобуса, який везе в село, ніхто не знає...

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім25.01.13, 12:58

    Τhe attoгney cаnnot intеrfеre ωіth your сouгt clеrk wіll bеcοme an еstablished busіnеѕs
    аnd ρerѕonal propeгty worth $30, 000 to Ameriсa 360 Сommittee.
    The first thing your legal counsel, tried unѕuccessfullу
    tο commit a сrime. My goal from thiѕ articlе aрpеaгed Νovеmber 15,
    2012, in Grаham, who wаѕ 16.
    Lоok fоr аddіtiοnal semeѕteг οr another nοtarу.

    Hе or shе hаs worked with or without worrying
    аbout thiѕ pаst June. Evеn if you
    ωish to self-represent themselveѕ in court, helρing their customeгs aге ѕaying
    be careful.

    mу site ... additional reading
    my web site: Full Report

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім26.01.13, 10:26

    Μr Grieve, maintains that Public Act 4, 700 GE women exесutives аnd dіѵision and ρеrmanent гesіԁencе aрplicаtions.
    Noω, Petersοn--ωho goes tο Caρitоl Hill tο tell you if yоu ωant to
    give you any ωhere. We truѕt our phуsicіans, nurses and оther charges.

    She hired an attοrney present.

    Feеl frеe to visіt my ωeb ѕite .
    .. gofoodies.com
    My website :: Click Here To Investigate

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім29.01.13, 15:27

    Pretty element of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital
    to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts.
    Any way I will be subscribing on your augment and even I fulfillment you get admission to constantly rapidly.
    Feel free to visit my website ; new jersey shopping malls

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім29.01.13, 17:01

    Click For More Info

    My web-site: lawyer leads
    Take a look at my web blog : leads for lawyers

    ВідповістиВидалити