Сторінки

20100609

Таємниці WikiLeaks

Ми часом скептично ставимось до Вікіпедії, закидаючі цій електронній енциклопедії неточність, перекручення і дилетантизм. Та  існує в мережі цікавий проект WikiLeaks, якому дещо інші претензії вже висловлюють спеціальні служби і окремі держави.

Справа в тому, що Wikileaks розробляє непідвладну цензурі версію Wikipedia, що має за мету публікувати та аналізувати документи, які неможливо відслідкувати у легальному режимі, але ті, що були здобуті внаслідок витоку інформації.

Особливу увагу Wikileaks звертає на тоталітарні режими в країнах Азії, окремі республіки колишнього Радянського Союзу, країни Африки та Середнього Сходу, а також привертає увагу до неетичної поведінки урядів демократичних країн або окремих корпорацій. Розрахунок робиться на максимальний політичній резонанс. На сьогодні Wikileaks має у своєму розпорядженні понад 1,2 мільйона документів від дисидентів та з анонімних джерел.

"Ми віримо в те, що прозорість в діях уряду здатна призвести до зменшення рівня корупції, кращого управління та міцнішої демократії".


Wikileaks дає можливість проводити більш детальний аналіз джерел, а не їх версій, які вже й так широко висвітлені у засобах масової інформації або спецслужбами. У ній публікуються оригінали документів, часом здобуті насправді шпигунським способом.

Уряд США віддавна спостерігає за Wikileaks, вважаючи його загрозою для безпеки країни. Сервіс опублікував навіть таємний рапорт, де є опис, якими  методами влада Сполучених Штатів може боротися з Wikileaks. Одним із них була дискредитація через надсилання фальшивих матеріалів, що могло б спровокувати послаблення довіри до сервісу.

Сервіс Wikileaks кілька разів намагалися закрити, та кожного разу це не вдавалося. Wikileaks користується з кількох серверів у різних країнах, а процес отримання таємних документів зашифровано, що дає безпеку і сервісу, і інформаторам. Wikileaks жодного разу не зрадила джерела своєї інформації і не здала урядам країн своїх інформаторів. 

Та все колись трапляється уперше. Нещодавно один з інформаторів був заарештований. Ним став Bradley Manning, 22-річний співробітник військової розвідки США. Причиною арешту стало виявлення у нього таємних відеозаписів військових операцій, а також сотні інших документів. Затримання відбулося в Іраку. Інформатора зрадив колишній хакер Adrian Lamo, у розмові з яким Bradley похвалився, що це він передав у Wikileaks відомі зйомки американського гелікоптера http://collateralmurder.com/en/index.html , що стріляв у журналістів та цивільних громадян.


Цікаво те, що Adrian Lamo, котрий передав ФБР лоґи своїх розмов з Bradley, сам фінансово підтримував сервіс Wikileaks.org.

Після арешту Bradley Manning попросив тітку, щоб вона розмістила на його сторінці у Facebook наступне повідомлення: "Some of you may have heard that I have been arrested for disclosure of classified information to unauthorized persons. See CollateralMurder.com" (Дехто з вас, можливо, чув, що я був заарештований за розголошення секретної інформації стороннім особам. Див. CollateralMurder.com).





Wikileaks не підтверджує, що це саме Manning був їхнім інформатором. Сервіс повідомляє, що не зберігає жодної інформації про свої джерела, тому не може ані підтвердити, ані заперечити, ким був інформатор. Крім того Wikileaks додає, що Washington Post мала опубліковане на CollateralMurder.com відео ще рік перед тим, але не зважилась на його публікацію.

Як припускають, Bradley Manning мав доступ до двох внутрішніх військових мереж SIPRNET (таємна мережа міністерства оборони) та Joint Worldwide Intelligence Communications System, призначена для дистрибуції таємних документів. Дані з мережі виносив на дисках CD-RW, які до військової бази приносив, як диски з музикою Lady Gaga. Ніхто нічого не підозрював...

_____________________________
Джерело: WikiLeaks, Niebezpiecznik, WIRED
  

3 коментарі:

  1. Анонім30.01.13, 05:41

    Check Out This Site

    my site attorney lead generation
    Also visit my web page ... attorney leads

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім30.01.13, 05:51

    400 pound bank loan- straightforward hard cash solutions

    Check out my blog: lawyer search engine optimization
    Also visit my page lawyer search engine optimization

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім28.05.13, 06:02

    If you are going for most excellent contents like myself,
    simply pay a visit this website every day since it offers feature
    contents, thanks

    Feel free to surf to my blog: new cellulite treatment

    ВідповістиВидалити