Сторінки

20100524

Чому Linux краща

Люди не почнуть переходити на Linux тільки тому, що він вільний (свобода в смислі "свободи слова" більшість просто не цікавить, а в смислі "безплатне пиво" - більшість людей думає, що вони ніколи не платили за Windows), а тому, що Linux має нові, чудові можливості, яких немає у Windows. Ось кілька причин, чому Linux - прекрасна система!!

Це, до речі, цитата із сторінки, перекладеної з німецької мови групою ЛН-51 факультету лінгвістики Національного технічного університету України "КПІ". Звісно ж, про операційну систему Linux. Хоча дуже правильні лінуксоїди можуть зауважити, що Лінуксів є багато і різних, користування якимсь із них теж багато чого розповість такому грамотєю. Втім з горлохватством, яке вже намагається демонструвати Майкрософт, багато хто спробує познайомитись з котримсь із Лінуксів, і то невдовзі, я так гадаю. Про те, чому Лінукс кращий, ви прочитаєте за наведеним посиланням, а про те, які ж Лінукси бувають, розглянемо тут.



На малюнку — логотипи найбільш популярних дистрибутивів Лінукс. А його величність пінгвін — загальновизнаний символ операційної системи Лінукс ось:



Отже, дуже коротко про різноманітні збірки цього "пінгвіна":

ALT Linux — altlinux.ru

ALT Linux придатний для використання і як заміна домашньому Віндовсу, і як сервер. За його допомогою, зрештою, як і за допомогою будь-якого повноцінного Лінукса, працюють і розробники програмного забезпечення. Це повністю російська розробка, підтримка win-1251 тут надійна, тільки користується вони інсталятором Mandrake. Тому що! Бо ALT Linux колись починався як російський Mandrake. На сьогодні репозитарій пакетів містить 2700 файлів.


ASPLinux — asplinux.ru

Ще один російський дистрибутив, але вже на базі RedHat з легким впливом Mandrake Linux. Власний інсталятор, система оновлення та завантажувач.


Сentos — centos.org

Це повністю перезібраний Red Hat Enterprise Linux, повністю сумісний з ним, тільки що безкоштовний, і, звісно, без підтримки користувача розробником. Але він якраз і призначений для використання тим, кому ця підтримка не дуже й потрібна. Це стабільна операційна система промислового класу без дорогої сертифікації та технічної підтримки.


Debian Linux — debian.org

Debian до "кісток" вільне програмне забезпечення, розробники шанобливо ставляться до ліцензування і у дистрибутиві нема нічого незаконного. Версії Debian існують майже для всіх відомих платформ, тому ставити його можна на будь-яке "залізо". Оновлення відбувається регулярно.


DeepStyle — deepstyle.org.ua

DeepStyle — це SlackwareLinux з невеликими змінами, котрі поліпшують українізацію (і русифікацію) продукту.


Fedora — fedora.redhat.com

Fedora — це реінкарнація RedHat Linux. Стабільний, зручний, приємний для ока і в роботі дистрибутив.


FreeBSD — freebsd.org

FreeBSD — потужна операційна система сімейства BSD UNIX для комп'ютерів архітектур, сумісних з Intel ia32, DEC Alpha і PC-98. Початки її губляться у BSD UNIX, версії UNIX розробленої в Університеті Каліфорнії, Берклі. FreeBSD розробляється та підтримується великою командою розробників. FreeBSD надає винятковий набір мережевих можливостей, має високу продуктивність, засоби забезпечення безпеки та сумісності з іншими ОС.


Gentoo Linux — gentoo.org

Gentoo Linux — популярний, швидкий і легкий дистрибутив. Зручна тим користувачам, котрим необхідна оптимізована система без зайвих програм. Зручний і до неможливості простий інсталятор — файл install.txt, у якому докладно описана послідовність команд.


KNOPPIX — knopper.net/knoppix/index-en.html

KNOPPIX — відомий завантажувальний CD c переносним дистрибутивом Linux на базі Debian. Ідеальний варіант для першого знайомства з Linux, а також для повноцінної роботи в Linux на чужому комп'ютері без установки на жорсткий диск. KNOPPIX підтримує більшість звукових і відеокарт, SCSI і USB пристроїв. При завантаженні він розпізнає конфігурацію системи і автоматично налаштовує комп'ютер, мережу, монтує логічні диски і т.п. Дистрибутив містить всі необхідні програми під Linux об'ємом близько 1.8Gb і дозволяє редагувати документи (у тому числі у форматі MS Word і Excel), працювати в Інтернеті, слухати музику, грати в комп’ютерні ігри і ще багато чого іншого.


Mandriva Linux — mandrivalinux.com

Mandriva Linux — потужна операційна система, доступна для багатьох платформ, так само обширна, як і Debian. Mandriva Linux включає в себе потужну програму установки DrakX, безліч графічних помічників і візард для адміністрування, що робить його інтуїтивним і приємним у використанні, забезпечуючи при цьому всю міць і надійність інших Linux систем. Повний набір Mandriva Linux з усіма додатками має п’ять дисків DVD, добру локалізацію, у тому числі й український інтерфейс.


RedHat — redhat.com

Red Hat Linux був одним із найпопулярніших дистрибутивів Linux. Щоб мати доход від підтримки, компанія Red Hat прийняла рішення розділити дистрибутив на комерційну та вільну версії. Вільною версією став проект Fedora, а платною комерційною версією, орієнтованої на корпорації став Red Hat Enterprise Linux (RHEL).


Slackware Linux — slackware.com

Трохи складний для початківців, але користується популярністю у багатьох користувачів. Добра система для системного адміністратора. Slackware можна ставити з досівского розділу жорсткого диска.


SuSE Linux — opensuse.org

S.u.S.E. Linux — один з найпопулярніших дистрибутивів Лінукс у Європі. Рідна мова — німецька, перекладений на англійську, французьку, італійську та іспанську. Компанія Novell, якій належить торгова марка "SuSE", є одним з основних розробників X-серверів для XFree86 - графічної системи Linux. Підтримка нових відеокарт часто з'являється спершу в дистрибутиві SuSE і лише через деякий час - у складі XFree86 та інших дистрибутивів.


Ubuntu — ubuntulinux.org

Ubuntu це дистрибутив Linux створений у дусі Debian (і заснований на ньому), кожні шість місяців з’являється його новий реліз. Ubuntu орієнтований на простоту використання і зручність роботи. Ubuntu поставляється з найсвіжішою версією Gnome і з такою підбіркою серверного і десктопного програмного забезпечення яка дозволяє створити зручне робоче оточення c допомогою всього лише одного установочного CD.


Існує ще кілька малопопулярних операційних Лінукс-систем, створюваних і підтримуваних ентузіастами вільного програмного забезпечення. Серед них, і український варіант Лінукса — Груша-Лінукс. Щоправда, розробники ще остаточно не вирішили з назвою, як варіант пропонується також Гопак-Лінукс. Хоча, як на мене, Груша солодша =). На сайті Груша.org.ua можна ознайомитись з поточним станом робіт і завантажити цю ОС.


________________
Джерело: google.com

11 коментарів:

  1. Груша у мене вибивала помилку, а оскільки розробники не показали код помилки.. сказати чому не можу...

    До того ж очевидно вони не мають місця під сервер - хоча я й пропонував файлкіпер...
    http://filekeeper.org/ua/

    ВідповістиВидалити
  2. Ентузіазм, як правило, має здатність вигасати з часом. Якщо не удосконалювати ідею, не шукати нових можливостей її розширення , реструктуризації, зрештою, підживлення її "свіжими" думками друзів та ворогів — капець ідеї настане майже неминуче. Тішить, що в іншому місці, в іншому часі з’являться інші люди, котрі матимуть бажання і терпіння розвивати цю ідею у іншому вигляді.

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім27.03.11, 16:34

    Заміна Windows 7 на Linux в HP Compaq Mini CQ10-555sr (XU663EA).

    Власний досвід. Все працює ОК, ніяких проблем з драйверами. Порядок дій:
    Одержати файли Fuduntu-14.9-i386-LiveDVD.iso і Fuduntu-14.9-i386-LiveDVD.iso.asc на сайті http://sourceforge.net/projects/fuduntu/files/ . Превірити вірність зкачування командою:
    `md5sum -c Fuduntu-14.9-i386-LiveDVD.iso.asc'
    Вставити в linux-comp флешку і запустити команду:
    `/usr/bin/livecd-iso-to-disk --format --reset-mbr Fuduntu-14.9-i386-LiveDVD.iso /dev/sdc'
    тут /dev/sdc дівайс, на якому опинилась флешка. Може бути /dev/sdb, розберіться.Може допомогти команда:
    `dmesg|tail'
    виконана одразу після вставляння флешки в гніздо.
    По закінченні вставити флешку в нетбук, після ввімкнення нетбуку зайти в біос (клавіша F10) і вибрати першим boot-пристроєм флешку. При цьому Fuduntu завантажується з флешки і можна пересвідчитись, що все працює. На цьому кроці нічого в нетбук не встановлюється, після вимикання і вмикання без флешки комп залишається в незмінному стані.
    На екрані є пропозиція `install to disk', клікайте її. В процесі інсталляції установки, які пропонуються по відмові - якраз добрі. Успіху!

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім25.01.13, 12:46

    Thе attorney has tο be сonѕidered" preeminent" аnԁ a ѕecond witnеss, Dodgeгs chief financial offiсer Pеteг Wilhelm, if you rеalіzed yοu
    havе beеn chaгgeԁ with kidnaрping for
    one!

    Herе is mу blog ρоst; Try This Website
    Take a look at my web-site ... Why Not Try This Out

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім26.01.13, 10:20

    great post to read

    Feel free to surf to my web page; philadelphia personal injury lawyer
    My web-site :: car accident lawyer philadelphia

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім26.01.13, 13:26

    Check These Guys Out

    Visit my web site :: attorney seo marketing
    Stop by my site :: attorney search engine optimization

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім28.01.13, 00:20

    Web optimization School

    Feel free to surf to my site: lawyer search engine optimization
    My homepage ... attorney leads

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім29.01.13, 14:34

    Look At These Guys

    my site :: short sale
    Also visit my homepage ... foreclosure help

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім19.02.13, 14:03

    Asking questions are gеnuіnely fastidіous
    thing if you are nоt understаnding аnything entirеly,
    but thіs post proviԁеs nice understanding yet.


    Here іs mу web ρage ... ringing in ears meaning

    ВідповістиВидалити
  10. Анонім25.05.13, 08:50

    Hеllo, i reaԁ your blog оccasiоnally аnd i own a sіmilar one and i wаs just
    curious if you get a lot of ѕpam remarkѕ? Іf
    so how ԁo you prevent it, any plugin or аnythіng you can suggest?

    I get so much lately it's driving me insane so any support is very much appreciated.

    Stop by my website ... just click the up coming internet page

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім08.06.13, 16:00

    It's a shame you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this brilliant blog! I guess for now i'll settle for book-marking and
    adding your RSS feed to my Google account. I look
    forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group.
    Talk soon!

    Here is my blog post laser cellulite treatment

    ВідповістиВидалити