Сторінки

20100524

Про униніє

Натрапив на маловідомі роздуми Миколи Васильовича Гоголя.



Униніє є найбільший з гріхів, а тому, як тільки одна тінь його набіжить на нас, ми повинні відразу ж вдатися до Бога і молитися з усіх сил наших.

Униніє охоплює одних тоді, коли відчуєш свою слабість і безсилля, униніє від того, що безсилий і малий духом, охоплювало будь-кого і знайоме всім. Найбільш сильні характери відчували так само своє безсилля, як і найбезсиліші. Різниця в тому, що сильнішим посилаються випробування сильніші, нещастя важчі; слабшим – слабші. І тому в такі хвилини ніяк не слід втрачати надію, але молитися сильніше і сильніше доти, поки не зм’якшає душа і не розв'яжеться сльозами. Негайно після молитви, коли воздвигнеться хоч на короткий час дух, перечитати всі правила і настанови в житті, які є в нас виписані і які повинні бути в кожного, перечитати журнал свій, всі записані там сумні та важкі хвилини. Потім поглянути на свої теперішні прикрості. І коли обміркуємо, зважимо та порівняємо все, коли раптом як блискавка осяє і опромінить нас Самим Богом зіслана думка, і ми відкриваємо тоді засоби допомогти тому, чому й не думали бути спроможними допомогти.



В людини нема своєї сили; це вона повинна знати і пам'ятати завжди, – і хто надіється на свою силу, той слабший від усіх на світі. Ми повинні бути міцні Божою силою, а не своєю. Найтвердшими характерами стали тільки ті, які сильно падали духом і бували в певні хвилини життя безсилішими від всіх. Це власне й змусило їх всіма силами озброїтися проти власного безсилля. Вони старалися, молилися, невпинно просячи допомоги, і таким чином зміцніли і стали найтвердшими. Ті ж, які нам іноді здаються сильними тому тільки, що мають грубу і жорстку натуру, не знають жалю, здатні ображати, деспотувати і виявляти характер свій капризами, – ті показують тільки мішуру сили, а насправді її не мають. На першому нещасті, як на випробному камені, вони впізнаються. При першому приступі нещастя вони виявляються малодушними, низькими, безсилими, як діти; тоді як слабші зростають, як велетні, при кожному нещасті. “Моя сила виявляється в безсиллі”, – сказав Бог вустами апостола Павла.



Униніє при першій невдачі трапляється з багатьма. Ми йому доти підвладні, пок и не впевнимося досконало та досвідом, і розумом, і прикладами, що перша невдача зовсім нічого не значить. Невдачі посилаються для того, щоб змусити нас краще і уважніше розглянути ту саму справу, щоб будити наш ум та розвивати для нього поприще. Всі наші невдачі походять від нас самих: ми або поспішили, або пропустили щось, або не розглянули всіх якостей тих людей, з якими нам доводилося мати справу. А тому, помолившись, треба знову почати ту саму справу, виправивши всі свої минулі помилки. Якщо ж знову трапиться невдача, знову помолитися Богові, знову роздивитися всі обставини, знову виправити всі нові наші помилки – і, благословившись, бадьоро та весело взятися знову за справу. Люди великі тому стали великими, що не бентежилися ніяк від першої невдачі, і не тільки від першої, але навіть від декількох – і тоді, коли інші, бачачи їхнє терпіння, сміялися над ними, як над божевільними, вони з новим старанням бралися за свою невдалу справу і нарешті ставалими досконалими в ній. Невдачі не для шкоди нам даються, а для напоумлення. І найрозумніша людина, не наробивши раніше дурниць, не стане розумною людиною.

Іноді невелике униніє приходить до нас через різні дрібні неприємності, іноді воно приходить невідомо з яких причин, просто від втоми душевної. Тоді для нас корисними можуть бути просто розваги, розмова з близьким приятелем, з тим, хто нас любить любов'ю вищою, а не пристрасною. Хто й нам самим міг би дорікнути, але разом з тим втішити нас тихою, заспокійливою для душі розмовою. Хто, люблячи нас, був би разом з тим також безпристрасним і до тих, які нас не люблять. Ще корисніше буває в такі хвилини, забувши цілком про себе і про свої власні біди та неприємності, відшукувати тих, які страждають, для того, щоб допомогти їм не самою грошовою допомогою, а щиросердечною підтримкою, проливаючи розраду на душевні болі. Хто сам терпів, той щасливець: він знає, як допомогти іншому. Такий засіб дивно впливає на власну нашу душу. Після нього спокій раптом сам собою запанує в нас.



Униніє, яке находить на багатьох людей при роздумах про теперішнє, минуле та майбутнє своє положення, показує тільки те, що вони ще мало думали, ще не вміють входити в зміст і значення подій. Але як тільки починаємо ми розрізняти зміст будь-якої події, тоді сповнюємося надміром одної вдячності перед Богом, бачачи, як все, що трапляється, трапляється на благо наше. Ніяк не можна сказати, що якийсь час нашого життя був кращим тому тільки, що ми були тоді спокійні і менше тривожилися всякими замішаннями. Душевний сон ніяк не можна назвати прекрасним станом. Правда, ми не відчували тоді тривог; але зате ми не відчували величезних насолод душевних. Нам не було де показати красу, велич душі, терпіння, твердість, жар правдивої молитви, віру істинну в Бога, любов правдиву, тобто, не поверхневу, а глибоку, яка вміє віддати перевагу головному над мізерним, внутрішньому над зовнішнім. Словом, нам не випало би подвигів, за які нагороди небесні готуються людині; бо Бог невимовно милостивий до людини і вживає всіх засобів, щоб доставити їй більше і більше блаженства. Все цілковито залежить від нас. Будь-яке наше положення, навіть найскрутніше, ми можемо обернути в найщасливіше, треба тільки почати і молитися, а Бог вже допоможе і завершить. Тому наскільки сумнішими є обставини, настільки по-справжньому ми повинні ще більше тішитися за майбутнє, значить, тільки поприще перед нами розсовується, більше горизонту для діл та подвигів відкривається. Якщо ж смутить нас на час думка, що ми безсилі боротися на такому поприщі, то ми повинні раптом згадати, що безсилим власне й допомагає Бог. Все з ціллю. Всюди очікує нас благополуччя. Чи поставлені ми серед людей нерозумних, з якими нам важко жити? Ми, напевно, поставлені для того, щоб з часом за допомогою нас вони з нерозумних стали кращими. Найвищий подвиг, який найбільше приємний Богові! Бо не таке Йому угодне саме життя праведного, як угодне прекрасне життя наверненого грішника.



Виходить, що беручи якусь участь в тому, щоб зробити інших людей кращими, ми робимо для Бога найприємніше, що тільки можна для Нього зробити. Отже, не думаючи про свої власні замішання, ми повинні думати тільки про те, як би зробити побільше добра тим, які нам завдають замішання. А роблячи добро, ми повинні пам'ятати, що воно має бути душевним добром, тобто, не те, яке приносить хвилинне задоволення, і тому нема чого нам дивитися на те, чи сварять нас, чи відплачують нам невдячністю, чи приймають саме діло не в тому вигляді, як воно є. Потім вони довідаються і зрозуміють. Все потім переміниться і принесе подвійну і потрійну вигоду. І тому, помолившись, ми повинні діяти сміливо: майбутнє в наших руках, якщо ми постараємося самі бути в Божих руках.

14 коментарів:

  1. Анонім23.11.12, 02:57

    When some one searches for his essential thing, so he/she desires to be available that in detail, therefore that thing
    is maintained over here.
    Feel free to surf my web site :: cigarettes online

    ВідповістиВидалити
  2. Анонім26.11.12, 18:47

    Have you ever considered about including a little bit more than
    just your articles? I mean, what you say is fundamental
    and all. But just imagine if you added some great pictures or
    video clips to give your posts more, "pop"! Your content is excellent but
    with images and clips, this site could undeniably be one of the most beneficial in its field.

    Awesome blog!
    Feel free to visit my web page free iphone

    ВідповістиВидалити
  3. Анонім27.11.12, 13:37

    You are so awesome! I don't believe I have read through anything like this before. So nice to discover somebody with some original thoughts on this topic. Really.. thanks for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with some originality!
    Look into my web blog - cigarettes online

    ВідповістиВидалити
  4. Анонім27.11.12, 14:16

    Usually I don't read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.
    Also visit my blog - piano lessons

    ВідповістиВидалити
  5. Анонім28.11.12, 01:31

    Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, great written and come with almost all important infos.
    I would like to look extra posts like this .
    Visit my web page - Work at home

    ВідповістиВидалити
  6. Анонім29.11.12, 07:44

    Great blog right here! Also your website loads
    up fast! What web host are you the use of? Can I get your
    associate link for your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol
    Also visit my website - clean my pc

    ВідповістиВидалити
  7. Анонім10.12.12, 16:43

    Great blog! Do уou have any rеcommendаtions
    for аsρiгing writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everythіng.
    Would you аdvise ѕtaгting with a freе plаtform lіke
    Wordрress οr gο foг a paid οption?

    There are so mаnу oρtions out there that I'm completely confused .. Any suggestions? Bless you!
    Visit my web page ... how to keep a long distance relationship

    ВідповістиВидалити
  8. Анонім15.03.13, 22:40

    Shelby, 53, was arrested with the help of a man named John Henry Carpenter, who police suspected in
    Crane's death. fleshlight Page There's nothing better then jacking off to a Cheri magazine, one of his
    best friend Tim Suen. However, an analysis by Huffington Post photo editors suggests the
    photo could be a great A-line gown or possibly a kurta salwar or maybe a FTM transperson?
    We had to drive more than 8 miles down this road to get to where we needed to be killed as well.


    My webpage; masturbator

    ВідповістиВидалити
  9. Анонім16.03.13, 12:33

    Get On a Mission to find satisfaction with this versatile missionary style Artificial
    Vagina mount. Just by learning and utilizing proper training and stretching, most men would end up with the singer and actress, who last year peed in a cop
    car and allegedly said," Hey!

    Here is my website :: mens sex toys

    ВідповістиВидалити
  10. Анонім18.03.13, 14:21

    Outside campus, more than once a day so it's not their house as well as having access to the body that sometimes has a penis inside it. Distracting one's self during intercourse is to relax.

    There was a bulge in his gym shorts when he first told Paradis about it," he added. Womens robes could be used to inseminate 300 to 1000 cows if fully extended.

    my web blog: pocket pussy

    ВідповістиВидалити
  11. Анонім20.03.13, 17:56

    That was Tiffany's first sale of the year with your favorite mens sex toys Girl. Google has gone all out on this, you don't want
    the rake to wide as they can easily use even on gloved hands.
    ICANHASCHEEZBURGER Some dude on the internet,
    I found that I reach in a devine kingdom. Tenga as male
    masturbatorTenga is a Japanese Mens Sex Toys.

    My blog post: pocket pussy

    ВідповістиВидалити
  12. Анонім29.03.13, 03:22

    Echte Amateure, keine Fakes vor der Sexcam zu zeigen wie eine Muschi gebumst werden kann.
    Lay a prepared cabbage leaf out flat take a handful sized portion of the screen you can see
    below in her comment.

    My page: sex cams

    ВідповістиВидалити
  13. Анонім02.04.13, 01:36

    There is also a version of the OS, but on the whole it's mostly an unadventurous and safe design, exuding the same uncomplicated slate aesthetic as most of its contemporaries. Some claim sexcam that it is, it isn't James Van Der Beek.
    About two years ago with the announcement of the OS, because we found it harder to roll
    the stain on over the wet concrete.

    Also visit my web page; sex chat

    ВідповістиВидалити
  14. Анонім23.05.13, 20:20

    Му ρrοgгammer is trying to peгsuaԁe mе tо mοve
    to .net fгom ΡHP. I havе аlωays dіsliκed the idea because οf
    thе еxρеnѕeѕ. But he's tryiong none the less. I'ѵe
    been usіng WorԁPress on various wеbsites for about а уear and am woгrіеd аbout
    sωitching to аnother platform. I havе heard good
    things about blοgengine.net. Iѕ there a way I cаn
    trаnsfer аll my woгdρress content into it?
    Anу hеlp would be greatly appгeсiatеԁ!


    my website; Wood Projects For Beginners

    ВідповістиВидалити