Сторінки

20100622

Наука vs Віра

Наука і віра не мають великої різниці.

Атеїсти, як правило, на віру сприймають наукові відкриття, бо не думаю, що вони мають широкі знання у всіх без винятку галузях, щоб могли самостійно переконатись у правдивості вчених. Хоча за наявності відповідної зрозумілої інструкції кожен міг би поекспериментувати, наприклад, з молекулами та нейтронами.

Віра віруючих людей більш суб’єктивна. Хоча й тут за належного "опрацювання" можна неймовірне зробити очевидним.



Чарівна схемка показує різницю між науковим та релігійним підходом до навколишнього світу. Нічого додати, нічого відняти ;-)








_________________________
Джерело: Ateizm na wesolo

20100614

Допатякався!..



Не буде огляду опитування "Чи корисне людожерство?", як не прикро це визнавати. Сиджу, викруткою і молотком колупаю вінчестер. Сказився на найцікавішому місці. А куплений же всього 11 місяців тому! І гарантія десь запропастилась (знаю адресу!)... Скільки там гарантованої роботи цього жиліза мені наобіцяли, невже 24 місяці? Мушу тепер мудрувати: купити один ВЕЛИКИЙ (щоб, як "гавкне", то боляче стало), чи кілька дрібних, розкидати по них інформацію і плювати на тих горобців :) У системнику маю два ще робочих (ггг), тимчасово віндовс відновив (сердечна подяка параґон драйв бекап), але шкода праці. Не так, щоб дуже — травневі копії надійно закопані. Ось таке воно, літо... :)

20100613

100 міфів, у які вірять мільйони (1—5)

1. Едісон винайшов лампочку

Насправді Едісон її удосконалив, а не винайшов. Вуглецеву нитку, що світиться у скляній колбі, з якої викачано повітря, запатентував за 19 років до Томаса Едісона британець Вілсон Свен. Він також випередив Едісона, сконструювавши першу придатну для практичного використання лампу розжарювання у 1878 році (Едісон свою запатентував у 1879 році). Це один з багатьох міфів, що стосуються відомих винаходів. Так само Генрі Форду не належить першість у конструюванні автомобіля (це заслуга Карла Бенца), він лише зменшив вартість його виробництва. А якщо йдеться про радіо, то перед усім відомим Гульєльмо Марконі був Ніколя Тесла. Італієць на кілька днів випередив серба у погоні за патентом, але насправді це він використав працю Тесли. 


2. У раю Єва дала Адамові яблуко

Авжеж. А євреї до сьогодні стверджують, що то була фіга, гранат або виноград. Але євреям теж не треба вірити. Третій розділ книги Буття говорить тільки про "плід з дерева", а в іншому місці уточнюється — "дерево пізнання добра і зла". Саме з тим пов’язана теорія походження яблукової версії — зло латиною malum, a яблуко — malus. Якийсь братчик зловив ґаву при переписуванні. 

   


3. Регулярний секс лікує проказу

Секс не допомагає вилікувати проказу. У хворих на проказу гормональні зміни призводять до надмірної стимуляції роботи сальних залоз, на які секс не має ні найменшого впливу. Якщо бажаєте обов’язково знайти якусь залежність, то скоріше навпаки — позбуваючись прокази, збільшуєте шанс на секс. 

  

 4. Лівосторонній рух — це виняток з правил

Якраз навпаки. Це ми ненормальні. Вже у 1300 році, коли у Європі зробилося занадто метушливо, папа Боніфацій VIII видав едикт, що наказував усім паломникам рухатися лівим боком вулиці. Це було дуже практично. Оскільки більшість людей праворукі, їм легше видобути зброю, коли нападник знаходився б з правого боку. Лівосторонній рух запровадили також японці, бо самураям на вузьких вуличках Кіото перешкоджали рухатись піхви мечів і часто доходило до сутичок. На правий бік нас переставив Наполеон, котрий таким способом хотів дезорієнтувати британців.

  

 5. Найбільша пустеля світу — Сахара

З поверхнею (дев’ять мільйонів квадратних кілометрів — це лише на мільйон менше, ніж становить поверхня усієї Європи) Сахара є тільки найбільшою гарячою пустелею. Найбільшою пустелею узагалі, тобто безлюдною поверхнею, позбавленою густої рослинності, є Антарктида, більша на третину від Сахари. Це льодова пустеля, понад 95 відсотків її поверхні вкрито льодом, товщиною у середньому понад 2300 метрів.


 ____________________________________
Джерело: Przekroj

20100611

Внутрішній спокій і щастя

Один чоловік подорожував і несподівано потрапив до раю. У Індії концепція раю - дерево здійснення бажань. Як тільки сядеш під таким деревом, будь-яке бажання негайно буде виконано — нема жодної затримки, ніякого часового проміжку між бажанням і реалізацією бажаного. Цей чоловік був стомлений і ліг спати під таким деревом здійснення бажань. Коли він прокинувся, то відчув сильний голод і подумав:

— Я дуже голодний. Я хочу знайти хоч трохи їжі.

І раптом з нізвідки з'являється їжа — просто випливла з повітря, до речі, дуже смачна їжа. Він був такий голодний, що не став думати, звідки вона з'явилася — коли ви голодні, ви не роздумуєте. Він відразу почав їсти, а їжа була така смачна ...

Потім, коли його голод минув, він роздивився довкола. Тепер він відчував задоволення. У нього з'явилася інша думка:

— Якби ще чогось випити ...

У раю нема заборон, відразу з'явилось прекрасне вино. Лежачи в тіні дерева, попиваючи вино, відчуваючи приємну прохолоду від лагідного райського вітерцю, чоловік почав дивуватися:

— Що це? Що відбувається? Може, я сплю? Чи все це привиди, які жартують наді мною?

І привиди з'явились. Вони були жахливі, жорстокі і огидні - саме такі, якими він собі їх уявляв. Чоловік затремтів і подумав:

— Зараз вони мене точно уб'ють.

І вони його вбили.


Напевно, слід остерігатись бажати здійснення мрій, особливо всіх. Краще вже мати спокійні думки і просте щастя. З цього приводу є мудрі роздуми "Набуття внутрішнього спокою і щастя", котрі виголосив Його Святість Далай-лама XIV під час лекції у Ноттінгемі, Англія, 24 травня 2008 року.
 

Набуття внутрішнього спокою і щастя. Важливість дослідження реальності ситуації


Внутрішній спокій пов'язаний з розумовим спокоєм. Наш розумовий спокій зовсім не обов'язково зумовлений фізичним досвідом. Якщо ми володіємо розумовим спокоєм, фізичний рівень не так важливий.

Чи розвиваємо ми внутрішній спокій за допомогою молитви? Ні, не зовсім. Фізичним тренуванням? Ні. Тільки здобуваючи знання? Ні. Послаблюючи нашу чутливість? Ні. Разом з тим, потрапляючи у будь-яку складну ситуацію, якщо ми ставимося до неї з повним усвідомленням користі і шкоди від будь-яких можливих дії та наслідків від неї, наш розум не перебуває у тривозі і тоді це є справжній внутрішній спокій.

Отже, вкрай важливі співчуття і реалістичне ставлення. Якщо виникають непередбачені наслідки і вони стають причиною сильного страху, то це відбувається через те, що наше ставлення не було реалістичним. Ми насправді не досліджували всі наслідки і, відповідно, мав місце недолік усвідомлення та розуміння. Наш страх виник через брак належного дослідження, тому нам необхідно розглядати ситуацію з усіх боків — і зверху, і знизу, щоб отримати повну картину. Завжди є слабке місце між реальністю і видимістю, тому й необхідне всебічне вивчення.

Просто дивлячись на щось, неможливо зрозуміти, чи є воно позитивним чи негативним. Тільки коли ми ретельно вивчаємо що-небудь і розуміємо істину цього, ми можемо визначити, чи є воно позитивним чи негативним. Тому необхідний раціональний аналіз ситуацій, в яких ми перебуваємо. Якщо ми почали дослідження з бажанням: "Я хочу отримати такий і такий результат", — тоді наше дослідження упереджене. Традиція індійського монастиря Наланда свідчить, що слід завжди бути налаштованим скептично та об'єктивно досліджувати усі сфери, у тому числі й релігію.


Набуття внутрішнього спокою і щастя. Важливість відкритості нашого розуму до інших


Тепер про недолік спокою розуму і про незадоволення. Вони походять з вкрай егоцентричних мотивацій. Індивід має право подолати страждання і досягти щастя. Однак якщо ми думаємо тільки про себе, розум стає дуже негативним. Тоді маленька проблема здається величезною і ми робимося неврівноваженими. Якщо ми думаємо про інших як про настільки ж дорогих нам, як і ми самі, наш розум відкритий і широкий. Тоді, як наслідок, навіть серйозна проблема здається не настільки значною. Тобто емоції сильно відрізняються залежно від того, як ми дивимося на речі: з нашої власної точки зору або з точки зору кожної істоти.

Таким чином, є два елементи, важливих для спокою розуму. Перший — це усвідомленням реальності. Другий — співчуття, яке відкриває так звані "внутрішні двері". Страх і підозрілість відрізають нас від інших людей.


Набуття внутрішнього спокою і щастя. Відсутність турботи про те, як ми виглядаємо


Ще одна річ, яка змушує нас втрачати спокій розуму, — це занепокоєння з приводу того, як ми виглядаємо. Наприклад, коли я вперше приїхав до Пекіна, у мене не було досвіду подібних подорожей за межі Тибету і взаємодії з впливовими політичними лідерами. Я трохи нервував і був дещо схвильований. Однак потім я побачив, що деякі люди, якщо вони дуже стурбовані тим, як вони виглядають, сильно червоніють, коли щось іде не так. Але якщо вони відкриті і не переживають, коли щось не так, у них немає проблем.

Наприклад, у 1954 році, коли я був у Пекіні, індійський посол прийшов до мене в кімнату, щоб зустрітися зі мною. Китайці спорудили величезні прикраси з квітів, фруктів та іншого, і вони наполягли на тому, щоб у нас був китайський перекладач. Так що переклад йшов з тибетської на китайську і потім на англійську, хоча деякі з моїх чиновників знали англійську. У якийсь момент споруда з фруктів упала, і тоді китайські чиновники, що були до цього дуже манірні та офіційні, опустилися на карачки та повзали по підлозі. Якщо б вони перед цим не турбувалися про те, як вони виглядають, у цьому не було б проблеми. А так за них було дуже соромно.

Як би там не було, співчуття, альтруїзм, правдивість, чесність — усе це дуже важливо для того, щоб прийти до внутрішнього спокою і не хвилюватися за те, як ви виглядаєте. Я ніколи не кажу, що я є кимось особливим, але завдяки моєму досвіду я не хвилююся з приводу того, як вести себе перед тисячами людей. Я звертаюся до тисяч людей під час лекцій, таких, як ця, і для мене це схоже на спілкування лише з кількома людьми. Якщо станеться якась помилка, я забуду про неї: нічого страшного. Якщо інші також допустяться помилки, я тільки посміюсь.



Набуття внутрішнього спокою і щастя. Внутрішнє перетворення


Тепер що стосується внутрішнього перетворення. Коли ми говоримо про внутрішнє перетворення, мова йде про емоційний рівень. Є одна категорія внутрішнього перетворення, що відбувається природним чином з віком, і інша, яка може відбутися через зовнішні обставини. Ці типи перетворення відбуваються автоматично. Для інших треба докласти зусиль, і саме таке перетворення ми хочемо здійснити: внутрішнє перетворення у відповідності з нашими бажаннями. Це основна мета.

Зараз ми говоримо не про наше наступне життя, не про спасіння чи небеса, а про те, як підтримувати це життя в більш щасливому та спокійному стані, не зважаючи на труднощі і проблеми. Головні фактори, з якими нам при цьому доведеться мати справу, включають гнів, ненависть, страх, ревнощі, підозрілість, самотність, стрес і так далі. Всі вони пов'язані з нашим загальним розумовим станом. Вони виникають через занадто велику егоцентричність. Коли ми переживаємо ці стани, власна особистість для нас найбільш важлива, і це приводить до ревнощів. Потім, через плекання самих себе, найменше роздратування викликає гнів, а гнів тягне за собою страх. Ми байдужі до решти; ми дбаємо лише про себе. І ми вважаємо, що інші також дбають лише про самих себе і що вони, безумовно, байдужі до нас. Через це ми відчуваємо самотність. Ми думаємо: "Я не можу покладатися на інших", — і тому стаємо підозрілими до тих, хто знаходиться перед нами, до тих, хто поряд з нами, і ще більше до тих, хто позаду нас.

По суті, людська природа така, що кожен з нас цінує дружелюбність. Якщо ми розширимо дружні відносини, більшість людей поставиться до цього позитивно. Що ж до цих негативних емоцій, які приносять неспокій та інше, нам необхідно протиставити їм якісь протидіючі заходи. Наприклад, якщо нам дуже жарко, ми знижуємо температуру, а якщо ми не хочемо, щоб було темно, не існує іншого способу, окрім як ввімкнути світло. Це справедливо на фізичному рівні. Зміна може статися, якщо застосувати протилежну силу: це обумовлено природою. Між тим, це справедливо не тільки на фізичному рівні, але також і на розумовому. Тобто нам необхідно протиставити нашому погляду, або точці зору, протилежну силу, наприклад, протиставити егоцентричності і підозрілості дбайливість до оточуючих і дружелюбність.

Візьмемо, наприклад, жовту квітку. Якщо я з якоїсь причини скажу: "Вона біла", — а потім, згодом вважатиму її жовтою, це буде дві суперечливі точки зору. Не можна дотримуватися їх обох одночасно. Як тільки з'являється сприйняття жовтого, сприйняття білого негайно зникає. Вони прямо протилежні один одному. Тож одним із способів здійснення внутрішньої зміни є створення протилежного стану розуму.

Іншим джерелом проблеми може бути невідання. Протидією для нього слугує вивчення, аналіз і дослідження, тому що незнання базується на нерозумінні реальності. Отже, протилежною силою для нього є аналіз. Так само протидією для плекання себе є турбота про інших, і це є тренуванням розуму, або очищенням розумових станів.

20100609

Таємниці WikiLeaks

Ми часом скептично ставимось до Вікіпедії, закидаючі цій електронній енциклопедії неточність, перекручення і дилетантизм. Та  існує в мережі цікавий проект WikiLeaks, якому дещо інші претензії вже висловлюють спеціальні служби і окремі держави.

Справа в тому, що Wikileaks розробляє непідвладну цензурі версію Wikipedia, що має за мету публікувати та аналізувати документи, які неможливо відслідкувати у легальному режимі, але ті, що були здобуті внаслідок витоку інформації.

Особливу увагу Wikileaks звертає на тоталітарні режими в країнах Азії, окремі республіки колишнього Радянського Союзу, країни Африки та Середнього Сходу, а також привертає увагу до неетичної поведінки урядів демократичних країн або окремих корпорацій. Розрахунок робиться на максимальний політичній резонанс. На сьогодні Wikileaks має у своєму розпорядженні понад 1,2 мільйона документів від дисидентів та з анонімних джерел.

"Ми віримо в те, що прозорість в діях уряду здатна призвести до зменшення рівня корупції, кращого управління та міцнішої демократії".


Wikileaks дає можливість проводити більш детальний аналіз джерел, а не їх версій, які вже й так широко висвітлені у засобах масової інформації або спецслужбами. У ній публікуються оригінали документів, часом здобуті насправді шпигунським способом.

Уряд США віддавна спостерігає за Wikileaks, вважаючи його загрозою для безпеки країни. Сервіс опублікував навіть таємний рапорт, де є опис, якими  методами влада Сполучених Штатів може боротися з Wikileaks. Одним із них була дискредитація через надсилання фальшивих матеріалів, що могло б спровокувати послаблення довіри до сервісу.

Сервіс Wikileaks кілька разів намагалися закрити, та кожного разу це не вдавалося. Wikileaks користується з кількох серверів у різних країнах, а процес отримання таємних документів зашифровано, що дає безпеку і сервісу, і інформаторам. Wikileaks жодного разу не зрадила джерела своєї інформації і не здала урядам країн своїх інформаторів. 

Та все колись трапляється уперше. Нещодавно один з інформаторів був заарештований. Ним став Bradley Manning, 22-річний співробітник військової розвідки США. Причиною арешту стало виявлення у нього таємних відеозаписів військових операцій, а також сотні інших документів. Затримання відбулося в Іраку. Інформатора зрадив колишній хакер Adrian Lamo, у розмові з яким Bradley похвалився, що це він передав у Wikileaks відомі зйомки американського гелікоптера http://collateralmurder.com/en/index.html , що стріляв у журналістів та цивільних громадян.


Цікаво те, що Adrian Lamo, котрий передав ФБР лоґи своїх розмов з Bradley, сам фінансово підтримував сервіс Wikileaks.org.

Після арешту Bradley Manning попросив тітку, щоб вона розмістила на його сторінці у Facebook наступне повідомлення: "Some of you may have heard that I have been arrested for disclosure of classified information to unauthorized persons. See CollateralMurder.com" (Дехто з вас, можливо, чув, що я був заарештований за розголошення секретної інформації стороннім особам. Див. CollateralMurder.com).





Wikileaks не підтверджує, що це саме Manning був їхнім інформатором. Сервіс повідомляє, що не зберігає жодної інформації про свої джерела, тому не може ані підтвердити, ані заперечити, ким був інформатор. Крім того Wikileaks додає, що Washington Post мала опубліковане на CollateralMurder.com відео ще рік перед тим, але не зважилась на його публікацію.

Як припускають, Bradley Manning мав доступ до двох внутрішніх військових мереж SIPRNET (таємна мережа міністерства оборони) та Joint Worldwide Intelligence Communications System, призначена для дистрибуції таємних документів. Дані з мережі виносив на дисках CD-RW, які до військової бази приносив, як диски з музикою Lady Gaga. Ніхто нічого не підозрював...

_____________________________
Джерело: WikiLeaks, Niebezpiecznik, WIRED
  

20100606

А коли YouTube буде українською?

З подачі першого читача цього блоґу Poohitan’а, також пропоную долучитись до акції, започаткованої @twketrin (viklad.blogspot.com). Необхідно написати листа у  службу Yоutube service@youtube.com, щоб Google переклала цей сервіс українською мовою. Лист може бути наступного змісту:

Dear Youtube Team!

I appeal to you, in the name of more than 50-millions Ukrainian people. I am always happy to use your services, and I watch videos placed on Youtube by my numerous Ukrainian brothers and sisters around the world, with great pleasure. I am proud that I am an Ukrainian, because my state is one of the largest in Europe, my people is one of the most representative in the world. However, one thing is annoying me, and that is the lack of Ukrainian language among the languages supported on Youtube. This fact is very unfortunate for me. Therefore I am glad to offer your site with all the possible assistance in order to have my native Ukrainian language among all the languages supported by Youtube. I hope that you will give to this letter all attention it deserves, and take with my help the appropriate measures to have Ukrainian language supported by YouTube.

With my friendly regards, (ваше ім'я, прізвище)

20100602

Тридцять альбомів з каталогу Музичного Видавництва "Країна Мрій"

За "наводку" особлива подяка Малюку Цахесу.  Детальна інформація на сайті "Країна Мрій". Цитую текст і перелік музичних альбомів, які будуть упродовж літа доступні для завантаження:

Шановний друже! «Країна Мрій» сердечно вітає тебе із настанням довгоочікуваного літа, бажає бадьорого сонячного настрою та пропонує тобі оригінальний мистецький презент – сторінку вільного завантаження, яка працюватиме на нашому сайті протягом трьох літніх місяців. Відтепер усі шанувальники української пісні мають змогу обрати собі гарний саундтрек до нового курортного сезону, безоплатно завантаживши
у максимальній якості тридцять альбомів із каталогу Музичного Видавництва «Країна Мрій».

До речі, це остання нагода безкоштовно поповнити свої домашні фонотеки музичними доробками від Олега Скрипки та його друзів, бо вже восени на базі видавництва розпочне роботу комерційна онлайн-мережа «Land-of-dreams.ua» – перша в Україні спеціалізована система продажу електронного музичного контенту, створена командою «Країни Мрій» для презентації на світовому ринку кращих зразків традиційної та сучасної української музики.



Олег Скрипка та оркестр Ігоря Бутмана
Концерт для Скрипки і біг-бенду

Воплі Відоплясова
Закустика

Воплі Відоплясова
Чіо Чіо Сан (single)

Олег Скрипка
Серце у мене вразливе... (maxi single)

Воплі Відоплясова
Ладо (maxi single)

Олег Скрипка
Відрада

V/A
Українське Бароко. Шедеври Української Музики

V/A
Фестиваль "РОК СІЧ"

Воплі Відоплясова
Гімн-Славень України

САМАТА
Fire-show

V/A
Українська героїчна пісня

Воплі Відоплясова
В.В. на сцені фестивалю РОК-СІЧ

V/A
Етно-фестиваль "Країна мрій". Вибране (2 CD)

V/A
Сучасна українська етніка

Воплі Відоплясова
Dance Collection
треки

Воплі Відоплясова
Romantic Collection

Воплі Відоплясова
Rock Collection

Воплі Відоплясова
Folk Collection

Воплі Відоплясова
Файно

Воплі Відоплясова
День нароDJення

Воплі Відоплясова
Хвилі Амура

Олег Скрипка
Інколи

V/A
Українська Сучана Лірична Пісня. Шедеври Української Музики

Воплі Відоплясова
Були деньки

Воплі Відоплясова
Музіка
треки

Воплі Відоплясова
Країна мрій

Воплі Відоплясова
Або або

V/A
Етно-фестиваль "Країна мрій" - 2005" (2 CD)

V/A
Етно-фестиваль "Країна мрій" - 2004" (2 CD)

20100601

Результати опитування "Чи вмієте ви читати?"

У період з 23 по 31 травня 2010 року у блозі "Боживу" було проведене не представницьке анонімне опитування на тему "Чи вмієте ви читати?". Це опитування передбачало відповідь на кілька запитань. В опитуванні взяло участь 4 особи. Раннього ранку наступного дня (сьогодні) після завершення голосування було підбито підсумки опитування і ось на ваш суд пропоную його результати.



Слід зазначити, що усі респонденти поставились до опитування вельми поважно та відповідально і з глибоким розумінням справи.

Отже!

Повністю письменними вважають себе 50 відсотків опитаних громадян. Як тут не порадіти за націю!

На жаль інші 50 відсотків читати не вміють. Прикро визнавати таке, та радість через цей прикрий факт не меншає, адже наочно бачимо щирість і відвертість наших людей, котрі не бояться визнавати свою грамотну недосконалість.

Наступним пунктом опитування була відповідь "Сумніваюсь", на яку ствердно відповіли ще 50 відсотків опитаних громадян. Ось де проявляється у всій довершеності скромність нашого брата українця! Як кажуть "Не хвали мене, моя губонько, то й до вух тебе не роздеру". Молодці!

Не зовсім вміють читати 25 відсотків опитаних громадян — один чоловік чи жінка, не знаю. Теж досить промовистий факт. Адже напрошується припущення, що ця людина, котра не зовсім вміє читати, напевно ж уміє рахувати гроші та вже навіть знає окремі літери абетки, а тому, маємо надію, з роками, поволі засвоїть хоча б читання по складах. Однозначно можна стверджувати: ця людина не втрачена для суспільства.

І контрольна відповідь "Я вмію спати" отримала чергові 50 відсотків голосів опитаних. І це добре! Бо суспільство наше, хоча й на половину, але вміє спати, та, мабуть, і добре спить. Отже, просинається бадьорим, свіжим і голодним. А це в свою чергу означає, що, принаймні, 50 відсотків громадян, котрі взяли участь в опитуванні, будуть вчитись, працювати, грати в лотереї, щоб мати глибокі знання, широкі навички, велике щастя. Усе це, безперечно, дасть їм гроші, за які вони куплять собі хліба і ще щось. А, може, і читати навчаться.

Ось такий непрофесійний висновок зроблено на основі даного опитування. Нічого дивного, адже я не тільки не соціолог, але теж сумніваюсь, чи вмію читати.

До наступного опитування!